14:18:30 24.04.2024
Stiri

Vladislav Gribincea: „De ce Curtea Constituțională a așteptat până în ultima zi a termenului pentru a da o astfel de soluție?”

Social 08.06.2019 11:06 Vizualizări1740 Autor: Ziarul National
Vladislav Gribincea: „De ce Curtea Constituțională a așteptat până în ultima zi a termenului pentru a da o astfel de soluție?”


Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, cataloghează drept „surpriză” decizia de ieri a Curții Constituționale, potrivit căreia termenul a expirat pe 7 iunie și Parlamentul poate fi dizolvat.

„Observ multe comentarii pe seama acestei interpretări. Și pe mine mă macină întrebarea de ce Curtea a așteptat până în ultima zi a termenului pentru a da o astfel de soluție, precum și de ce a trebuit în genere de solicitat Curții această opinie, mai ales în contextul actual. Sa lăsăm răspunsurile la aceste întrebări pentru altă dată. Acum mă interesează ce urmează? Conform art. 85 din Constituție, președintele „poate” dizolva Parlamentul. Curtea Constituțională însăși a spus că scopul acestei norme este de a nu permite o criză parlamentară (hotărârea 30/2013, para. 52). Conform aceluiași art. 85 din Constituție, dizolvarea poate avea loc doar după consultarea fracțiunilor parlamentare. Este clar că aceste consultări nu pot dura la nesfârșit.

Acum întrebarea, având în vedere scopul art. 85 din Constituție de a evita criza parlamentară, poate fi oare fi dizolvat Parlamentul dacă până la sfârșitul consultărilor cu fracțiunile (eventual 1-2 săptămâni), se creează o majoritate parlamentară și se investește un Guvern?”, întreabă juristul.

Și Pavel Postică de la Asociația „Promo-LEX” susține că „Parlamentul trebuie să funcționeze, să adopte legi, iar deputații (toți 101) trebuie să depună efort pentru a-și realiza promisiunile electorale”.

„În curând vom avea anticipate, în câteva luni, dar exclusiv din momentul adoptării de către președinte a decretului corespunzător avizat în prealabil de Curtea Constituțională. Totuși, Parlamentul va fi dizolvat nu din momentul expirării formale a termenului de trei luni stabilit de Constituție și, cu atât mai puțin, celor 90 de zile inventate de curte. Mai mult ca atât, chiar și după dizolvare Parlamentul trebuie să fie funcțional, chiar dacă va avea împuterniciri constituționale reduse, adică vor putea adopta doar hotărâri și legi ordinare până la validarea alegerilor componenței de legislatura a XI-a. Înseamnă oare asta că cei 101 deputați nu trebuie să muncească??? Campania încă nu a început, așa că la muncă (luptă) stimați aleși ai poporului”, îndeamnă legislatorii Pavel Postică.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md