Armand Goșu, despre decizia blocului ACUM și vizita președintelui în Rusia: „Dodon ar fi primit semn că PSRM ar trebui să facă o coaliţie cu blocul ACUM”

Analistul politic din România, Armand Goșu, comentează utima declarație a blocului ACUM, prin care a anunțat că e dispus să susțină un speaker din partea PSRM. În cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV, Goșu a declarat că aceste decizii presupun un aranjament de guvernare, care ar fi sigură soluţie „de a elibera ţară şi instituţiile statului capturate de Plahotniuc”.

Foto: arhivă

„Simpla decizie de a vota un preşedinte al parlamentului socialist, trebuie văzută în ansamblu. Deci, e vorba de un aranjament mai amplu, e vorba de un aranjament de guvernare între ACUM şi PSRM. Nu e vorba de o coaliţie, nu e vorba de o alianţă de guvernare şi acest aranjament de guvernare, astfel este numit şi în comunicatul PPE, Partidul Popular European, cea mai importantă şi numeroasă, şi solidă forţă din Parlamentul european. Deci, chiar ei în comunicat, numesc acest aranjamant de guvernare, care a fost generat, a fost cauzat de situaţia cu totul specială în care se află RM.

Ştim foarte bine, spunem lucrurilor pe nume, Republica Moldova este stat capturat în acest moment, atât pentru Bruxelles, cât şi pentru Washington, cât şi pentru alte capitale europene, chiar şi pentru Moscova, prioritatea o reprezintă eliberarea acestui stat capturat”, a declarat Armand Goșu.

Analistul a mai vorbit și despre venirea la Chișinău a lui Dmitri Kozak și declarațiile făcute de vicepremierul rus.

„A trebuit să vină de la Moscova Kozak ca să trașeze, totuşi, şi PSRM-ului, care e parţial captiv, se pare, în plasele oligarhului Plahotniuc, să traseze un punct în care să li se spună că trebuie să participe şi că vital este totuşi ca să participe la această coaliţie. Kozak a venit iar cu nişte poziţii, a făcut o analiză destul de apropiată de analiza ACUM. A vorbit de o coaliţie situaţională pe o perioadă scurtă de timp, care să ducă la modificarea în sens european, în sensul cerinţelor comisiei de la Veneţia, a legislaţiei electorale, după care vor urma alegeri parlamentare anticipate.

Doar după nişte alegeri parlamentare anticipate s-ar putea cu adevărat debloca criza. Dar primii paşi în direcţia deoligarhizarii, demontării acestor mecanisme infernale, construite cu multă migală de Plahotniuc în ultimii 10-12 ani, care practic ţin prizonieră o ţară întreagă, pot fi treptat, începând peste câteva săptămâni, dacă într-adevăr acest aranjament de guvernare se va concretiza, pot să înceapă demontarea acestor instituţii care sunt controlate de oligarhul Plahotniuc”, afirmă analistul.

Cât despre declarațiile făcute de Igor Dodon la Sankt Petersburg, care a anunţat că în următoarele zile am putea avea un nou Guvern, Goșu susţine că şeful statului ar fi primit din Federația Rusă un semn că socialiştii ar trebui să facă o coaliţie cu blocul ACUM.

„E în cea mai bună poziţie PSRM, poate să negocieze şi cu o tabără şi cu cealalta. Dacă judec după ultimă declaraţie pe care a făcut-o Dodon la Sankt Petersburg, că situaţia se schimbă cardinal în Repeblica Moldova, se pare că a primit şi acolo un ultim semn că trebuie să participe la o coaliţie cu ACUM, cu tot riscul pe care-l presupune această coaliţie”, a conchis analistul român.

PSRM a ieşit astăzi şi a anunțat că va convoca Consiliul Republican al partidului la ora 16:30, iar ulterior va anunța cu cine face coaliție parlamentară.

La 5 iunie curent, Consiliul Politic Național al PAS a decis că depuțații din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate vor vota un speaker propus de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, pentru ca ulterior să se formeze un Guvern ACUM și împreună cu socialiștii să voteze pachetul de dezoligarhizare propus de deputații blocului politic ACUM.

La 6 iunie, Platforma DA a anunțat că susține decizia PAS, dar cu condiția ca PSRM să semneze și să prezinte public o serie de angajamente, printre care votarea Maiei Sandu în funcția de premier.

Acum o săptămână, la 31 mai curent, PD a anunțat că invită socialiștii la discuții și „a decis să mandateze conducerea partidului să întreprindă măsurile necesare pentru ca Republica Moldova să nu intre într-o criză pe termen lung și să nu se ajungă la alegeri anticipate”.

În reacție, PSRM susține că au luat act și urmează să o prezinte spre analiză și decizie Consiliului Republican al Partidului.


Pub