Socialistul Bogdan Țîrdea, despre negocierile cu ACUM: Maia Sandu e gata s-o voteze pe Zinaida Greceanîi în funcția de speaker, Andrei Năstase - nu

Negocierile dintre blocul politic ACUM și Partidul Socialiștilor au rămas la aceeași etapă. Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a scris pe pagina sa de Facebook că cei de la ACUM nu sunt dispuși să accepte condițiile pe care le-a înaintat PSRM.

Foto: UNIMEDIA

Țîrdea susține că Maia Sandu e de acord să o voteze pe Zinaida Greceanîi în funcția de președintă a Parlamentului, pe când Andrei Năstase nu, de asemenea ACUM insistă pe un Guvern fără PSRM, lucru care nu convine socialiștilor.

„Nu vor să audă despre revenirea unor atribuții președintelui Republicii Moldova, iar despre Uniunea Euroasiatică cu atât mai mult: doar integrare europeană. Anterior, au promis să nu atingă de „geopolitică”, dar după ce au vorbit cu comisarul european Hahn, au schimbat discursul”, scrie Țîrdea pe Facebook.

Mai mult, potrivit deputatului PSRM, ACUM nu vrea să discute nici despre acele subiecte cu privire la statutul UTA Găgăuzia sau legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul R. Moldova, prin care limba rusă să aibă statut de limbă de comunicare interetnică în RM.

„În același timp, ACUM cere PSRM-ului garanții publice că va vota pentru 14 proiecte de lege înaintate de ACUM”, a mai scris Țîrdea.

Dânsul mai scrie că „cel puțin 5 deputați din blocul ACUM sunt categoric împotriva oricărei cooperări cu PSRM. De fapt, sunt multe alti, cam 11. Ei nu vor vota pentru Zinaida Greceanîi. Vorbim despre Maria Ciobanu, Iurie Reniță, Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Lilian Carp”.

postare / Sursa:Facebook

Deputații din blocul ACUM nu au comentat declarațiile socialistului.

Amintim că PSRM a propus trei blocuri de subiecte pentru formarea majorității parlamentare și participarea la guvernare.

Blocul I:

1. Anularea legii care pune pe umerii cătățenii recuperarea miliardului furat. Creare unei comisii parlamentare privind investigarea fraudei bancare și tragerea la răspundere a tuturor celor care se fac vinovați.

2. politica socială pro-activă prin adoptarea legislației: - de indexare a pensiilor de 2 ori pe an; - de instituire a capitalului matern ca suport esențial pentru familiile din Republica Moldova.

3. Politica echilibrată în domeniul relațiilor interetnice. Anularea legii numite „Combaterea propagandei” prin care au fost interzise retransmirerea posturilor rusești de televiziune.

4. Ratificarea Cartei Europene a limbilor minoritare sau regionale pe care R. Moldova a semnat-o în 2002.

5. Adoptarea în redacție nouă a legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul R. Moldova. Limba rusă să aibă statut de limbă de comunicare interetnică în RM.

6. Adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul UTA Găgăuzia.

Blocul II: Consolidarea instituțiilor statului

Reîmputernicirea președintelui statului, atribuțiile care au fost în vigoare la 1 octombrie 2016. Revenirea SIS-ului în subordinea președintelui.

Blocul III

Fucția de speaker al Legislativului să revină PSRM. Pentru această funție, partidul o va înainta pe Zinaida Greceanîi.

Totodată, în cadrul următorului Guvern, PSRM va insista să îi revină domeniile politicii externe și apărării (inclusiv ministerele de resort), în primul rând pentru a permite președintelui țării să exercite atribuțiile funcționale pe deplin conform prevederilor Constituției Republicii Moldova.

PSRM a ieşit astăzi şi a anunțat că va convoca Consiliul Republican al partidului la ora 16:30, iar ulterior va anunța cu cine face coaliție parlamentară.

La 5 iunie curent, Consiliul Politic Național al PAS a decis că depuțații din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate vor vota un speaker propus de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, pentru ca ulterior să se formeze un Guvern ACUM și împreună cu socialiștii să voteze pachetul de dezoligarhizare propus de deputații blocului politic ACUM.

La 6 iunie, Platforma DA a anunțat că susține decizia PAS, dar cu condiția ca PSRM să semneze și să prezinte public o serie de angajamente, printre care votarea Maiei Sandu în funcția de premier.

Acum o săptămână, la 31 mai curent, PD a anunțat că invită socialiștii la discuții și „a decis să mandateze conducerea partidului să întreprindă măsurile necesare pentru ca Republica Moldova să nu intre într-o criză pe termen lung și să nu se ajungă la alegeri anticipate”.

În reacție, PSRM susține că au luat act și urmează să o prezinte spre analiză și decizie Consiliului Republican al Partidului.


Pub