Fostul șef al Curții Constituționale, Alexandru Tănase confirmă: Data limită de formare a Guvernului este astăzi

Fostul șef al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, confirmă că astăzi, 7 iunie, este data limită de formare a noului Guvern. Astfel, conform Constituției Republicii Moldova, de mâine, 8 iunie, președintele Igor Dodon este obligat să dizolve Parlamentul și să anunțe alegeri anticipate.

Foto: UNIMEDIA

„Astfel, data validării alegerilor reprezintă data expirării mandatului Guvernului, circumstanță care determină necesitatea formării unui nou Guvern. Prin urmare, din textul clar al articolului 103 alin. (1) din Constituție rezultă că termenul de trei luni (90 de zile) în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor. Curtea observă, în acest caz, aplicabilitatea regulii In claris non fit interpretatio (textele clare nu au nevoie de o interpretare).” Decizia CCM vine cu o precizare. Curtea a stabilit ca termenul de 3 luni trebuie înțeles ca 90 de zile. Din aceasta ar rezulta ca data limita de formare a guvernului este astăzi”, a scris Tănase pe pagina sa de facebook.

Alexandru Tănase / Sursa:Alexandru Tănase/facebook

UNIMEDIA amintește potrivit deciziei CC, data validării alegerilor reprezintă data expirării mandatului Guvernului, circumstanță care determină necesitatea formării unui nou Guvern. Prin urmare, din textul clar al articolului 103 alin. (1) din Constituție rezultă că termenul de trei luni (90 de zile) în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor.

Din decizia CC rezultă că astăzi, 7 iunie, este ultima zi în care poate fi format un Parlament funcțional.

În caz contrar, președintele este obligat să dizolve mâine, 8 iunie, Parlamentul.


Pub