VIDEO // Un bărbat luptă de nouă ani ca să obțină licență de avocat

Julieta Savițchi
07/06/2019
Captura video

Andrei Racu, un jurist din Chișinău, luptă din 2010 pentru a obține licența de avocat, dar de fiecare dată pică examenul. Bărbatul îi învinuiește pe membrii Comisiei de licențiere a profesiei de avocat din cadrul Uniunii Avocaților că ar lua mită pentru promovarea examenelor.

Andrei Racu susține că a oferit servicii juridice și clienții săi sunt mulțumiți, însă pentru că nu a plătit taxe neformale, Comisia de licențiere a apreciat de fiecare dată testele sale neobiectiv. Bărbatul spune că pentru a promova examenul în avocatură, se plătesc taxe de mii de euro. „Odată am fost oprit de un polițist. El m-a întrebat cât trebuie de plătit pentru a susține licența de avocat. A spus că prietena sa vrea să susțină examenul pentru licența de avocat și ca să nu pice testul urmează să achite 16.000 de euro”, a declarat Racu.

Bărbatul a mai spus că unii doritori de a ajunge în avocatură plătesc bani pentru testele rezolvate. Declarațiile lui Racu au fost susținute de avocatul Iurie Sorochin. Apărătorul a spus că a luptat pentru licența de avocat aproape zece ani, dar pentru că nu a plătit nimic a picat de fiecare dată examenul. Sorochin a precizat că a obținut licența de avocat în urma unui proces anevoios, după ce a contestat refuzul Comisiei de licenșțere. „Eu nu am dat nimic. Dar am auzit despre mai multe cazuri când s-au dat bani grei pentru a obține licența de avocat. Toți știu despre acest fenomen, inclusiv judecătorii și procurorii, dar se prefac că nu cunosc nimic”, ne-a declarat Sorochin.

Gheorghe Vlas, președintele Comisiei de licențiere a profesiei de avocat, a respins acuzațiile aduse. „Nu știu ce vreți să auziți. Nu se vinde nimic, nu dăm noi licența. Există examen în conformitate cu legea, iar rezultatul poate fi contestat. Noi doar estimăm cunoștințele candidaților”, a declarat Vlas .

Emanoil Ploșniță, președintele Uniunii Avocaților din Moldova, a refuzat să facă declarații.

Julieta Savițchi
07/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii