Anticorupție: De la Filip pentru cuscri: Fără număr de la AIPA!

Cuscrul premierului Pavel Filip a început o relație fructuoasă cu statul după anul 2016, când cei doi au devenit rude. Dumitru Vicol și firma sa, Monicol SRL, s-au abonat la banii publici și, în ultimii ani, compania a beneficiat de sume generoase de la stat pentru dezvoltarea afacerii din domeniul agriculturii. Grosul banilor livrați de Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) către firma rudei premierului coincide cu anul căsătoriei celor doi copii. Valoarea subsidiilor pe care le-a primit Monicol din partea AIPA este una incertă, scrie anticorupție.md.

Foto: anticoruție.md

AIPA a indicat într-un răspuns oficial pentru Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) că a acordat Monicol în perioada 2014–2019 subvenții în valoare de 4.185.914 lei cu titlu nerambursabil. Banii au fost repartizați pentru dosarele de subvenționare depuse în cadrul diferitor măsuri/submăsuri de sprijin.

anticorupție.md / Sursa:anticorupție.md

Totodată, un document al Agenției arată firma lui Vicol a obținut de la stat, doar în 2016, aproape 5,5 milioane de lei, pentru „procesarea, uscarea şi congelarea fructelor, strugurilor, legumelor şi cartofilor”.

Solicitați să explice diferența dintre cele două documente – răspunsul AIPA și documentul publicat de aceeași instituție (Raport de subvenții pentru 2016) –, reprezentații statului ne-au explicat că în cel de-al doilea document este vorba de investițiile pe care le-a făcut Monicol, și nu de subvenții.

Angajații AIPA au încercat să ne convingă că documentul cu pricina este, de fapt, o prezentare în Power Point, și nu un act al instituției, chiar dacă acesta se regăsește pe site-ul agenției și poartă antetul instituției. Ei ne-au precizat că Monicol a primit în 2016 subvenții în valoare de doar 2.117.480 de lei. Chiar și așa, firma s-a plasat printre cei mai importanți beneficiari de subvenții.

Conform listei beneficiarilor AIPA, Monicol a început să primească subvenții din 2014, însă grosul banilor – 3.903.829 de lei sau 93,3% – au fost acordați companiei din 2016. La insistența repetată de a ne oferi detalii legate de proiectele pentru care a primit subvenții de la stat, Adrian Popa, șef al Direcției autorizare plăți, ne-a declarat la telefon că „nu își amintește pentru ce au fost repartizați acești bani Monicol SRL și că nu a fost la beneficiar acasă să vadă cum i-a cheltuit”. Subliniem că 2016 este anul căsătoriei copiilor omului de afaceri Dumitru Vicol și premierului Pavel Filip. Iulian Pavel s-a însurat cu Nicoleta Vicol.

Contactat de repoterterii CIJM să precizeze valoarea subsidiilor pe care le-a primit de la AIPA în ultimii ani și dacă acestea au fost influențate de relațiile de rudenie cu premierul Pavel Filip, proprietarul Monicol a refuzat categoric să răspundă la întrebările noastre: „Nu vă răspund la nicio întrebare”, a spus el și a închis telefonul.

Vasile Mârzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, a declarat despre subsidiile pentru agricultură că s-a pronunțat permanent critic față de politica de subvenționare a acestei agenții. „În cazul accesului la subvenții, am constatat că, cel mult, 20–25% din fondul de subvenționare este accesat de către fermierii mici și mijlocii. Restul este asimilat de către companiile mari. De altfel, acestor companii mari nici nu le poți spune fermieri, deoarece nu sunt. Ei sunt businessmeni”, a opinat acesta.

Alexandrul Slusari, deputat al fracțiunii ACUM Platforma DA, fost președinte al Asociației Republicane a Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, a afirmat de asemenea că problema accesării subvențiilor de la AIPA este una veche și că majoritatea liderilor de asociații agricole se tem să vorbească despre acest lucru.

„Mii de companii beneficiază de subvenții de la AIPA, însă unele dintre acestea primesc sumele cele mai mari. Este vorba de companiile apropiate de putere, după care sunt stabilite plafoanele. În ce privește subvențiile acordate lui Monicol, este o coincidență foarte suspectă”, a observat Slusari.

Continuarea articolului o puteți citi pe anticorupție.md.


Pub