Promo-LEX: 13 partide politice nu au raportat cheltuieli, în valoare totală de peste 17 milioane de lei

Asociația Promo-LEX a prezentat astăzi, 6 iunie 2019, rapoartele anuale privind ”Finanțarea partidelor politice în Republica Moldova. Retrospectiva anului 2018”. Astfel, în rezultatul monitorizării, s-a constatat neraportarea cheltuielilor din partea a 13 partide politice în cuantum total de 17 591 922 lei, categoria de cheltuieli pentru evenimente publice fiind cea mai netransparentă.

Foto: promo-lex.md

Deși, asociația constată un progres la capitolul raportării partidelor privind gestiunea lor financiară în 2018 – o conformare de 96% față de norma legală, totuși a fost înregistrta un acces limitat privind plenitudinea informațiilor financiare, inclusiv din cauza imperfecțiunii modelului de raport financiar propus de către CEC.

„Rapoartele de audit intern ale partidelor care au avut venituri de peste 1 mln. lei relevă concluzii și recomandări formale și lipsite de fond, în mare parte. Mai mult ca atât, multe din aceste rapoarte denotă o neclaritate în ceea ce privește tipul de audit intern solicitat partidelor politice de către autoritatea mandatată. Asociația regretă că instituțiile vizate nu au formulat termeni de referință din momentul adoptării legii, pentru ca aceștia să fie utilizați de către partidele politice vizate.

Cornelia Călin, analistă a finanțelor partidelor politice, a menționat: „În rezultatul monitorizării, am constatat neraportarea cheltuielilor din partea a 13 partide politice în cuantum total de 17 591 922 lei, categoria de cheltuieli pentru evenimente publice fiind cea mai netransparentă. Potrivit constatărilor, la acest capitol a fost estimat un cuantum de cel puțin 9 935 568 lei ca fiind neraportați.”

Raportul reiterează dar și conține recomandări noi adresate legislativului, autorităților electorale, partidelor politice, precum și altor părți interesate. Printre cele mai importante recomandări se numără:

Amendarea LP 294/2017 prin excluderea prevederii care interzice finanțarea campaniilor electorale și a partidelor politice de către cetățenii Republicii Moldova aflați temporar în străinătate;

Exceptarea deplasărilor în străinătate de la interdicția finanțării sau prestării serviciilor cu titlu gratuit ori susținerii materiale sub orice formă, direct și/sau indirect, a partidelor politice de către alte state și organizații internaționale, în condițiile în care reprezentanții partidelor politice sunt invitați să participe la întruniri desfășurate peste hotarele țării, cheltuielile legate de deplasare fiind suportate de organizatori.

Uniformizarea formatului Rapoartelor privind gestiunea finanțelor partidelor cu cel al Rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale.

Clarificarea cerințelor de audit intern prin reglementarea acestora în Regulamentul CEC privind finanțarea partidelor politice sau prin elaborarea unei instrucțiuni care să ghideze partidele politice în vederea efectuării unui audit intern”, se arată într-un comunicat de presă.


Pub