Comemorarea debarcării în Normandia
Externe 6 iunie 2019, 20:38 | 1027

Franța a marcat astăzi 75 de ani de la debarcarea în Normandia și începutul operațiunii, care a dus la victoria Aliată pe Frontul de Vest în cel de-Al Doilea Război Mondial. La ceremonii au asistat Donald Trump și Theresa May. Evenimentul a reprezentat ultima apariţie oficială în străinătate a premierului britanic, care va demisiona vineri din funcţie.

Startul manifestațiilor a fost dat pe plaja Ver-sur-Mer, una dintre cele cinci platouri, unde, în ziua de 6 iunie 1944, a avut loc debarcarea a 25 de mii de militari, majoritatea britanici.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi prim-ministrul britanic, Theresa May, au dezvelit aici prima piatră a unui memorial în cinstea militarilor căzuţi în cursul bătăliei din Normandia.

De altfel, evenimentul a reprezentat ultima apariţie oficială în străinătate a premierului britanic, care va demisiona vineri din funcţie. A urmat apoi o ceremonie la Cimitirul American din Normandia. Aici, Emmanuel Macron și soția sa au fost întâmpinați de cuplul prezidențial american.

Peste 160 de mii de militari americani, britanici, canadieni şi din alte ţări aliate au debarcat în Normandia în dimineaţa zilei de 6 iunie 1944. Potrivit estimărilor, în total, din iunie până la finalul lunii august, în campania din Normandia au murit 29 de mii de americani, 11 mii de britanici și 5 mii de canadieni. 

Opinia ta contează. Comentează!