21:57:20 18.04.2024
Stiri

OPINIE // „PAS dă R. Moldova pe mâna Rusiei, la masa verde, într-o tranzacție obscură pe care doar negociatorii subterani o știu”

Politică 06.06.2019 11:21 Vizualizări731 Autor: Ziarul National
OPINIE // „PAS dă R. Moldova pe mâna Rusiei, la masa verde, într-o tranzacție obscură pe care doar negociatorii subterani o știu”


Decizia PAS de a sprijini un reprezentant al PSRM în funcția de spicher ar fi un gest care aduce Rusia în prim-planul politicii moldovenești. De această părere este comentatorul politic de la București, Iulian Chifu.

„Astfel că PAS dă R. Moldova pe mâna Rusiei, la masa verde, într-o tranzacție obscură pe care doar negociatorii subterani o știu (cu mână europeană implicată firește). Acest fapt poate costa cât o generație de ocupație rusă directă, la Chișinău, prin readucerea fostei metropole la masă, direct, așa cum a stat direct și Dmitri Kozak la masa negocierilor făcând majorități. Iar aceasta e o greșeală strategică ce se plătește în veac, în istorie”, scrie Chifu într-un editorial semnat pentru Deschide.md.

Acesta crede că alianța cu PSRM ar însemna o alianța cu „unul dintre principiile negative ale binomului PD-PSRM sau Plahotniuc-Dodon, pe care „ACUM” l-a reclamat în cursul întregii campanii electorale. Nu mai vorbim aici despre infantilismul, lipsa de nuanțe și de opțiuni în care s-a cantonat această alianță de formațiuni proeuropene, după o campanie electorală, care îi refuză orice asociere. Cât despre eventuala alianță cu PD, ea este privită ca trădarea supremă, deci iese din discuție astăzi.

Matematica nu este de partea noii majorități formate, mai ales că o parte din deputații PAS s-ar putea nici să nu voteze cu președintele PSRM la conducerea Parlamentului. Voturile sunt insuficiente, 49 în aritmetica directă strictă a locurilor câștigate de partide din cele 101 ale Parlamentului. Antrenarea PPDA, celălalt partid al coaliției, poate compensa această situație. Sau măcar votul unora dintre parlamentarii formal pe listele PPDA, de fapt independenți din societatea civilă. Nu-i vorba, defecțiuni pot apărea pe toate direcțiile. Dar până una-alta, indiferent de perspective, PAS s-a compromis definitiv”, crede acesta.

În plus, votarea Zinaidei Greceanîi ca președinte al Parlamentului are costuri directe, a adăugat Chifu.

„Jocul la risc maxim de către jucători neexperimentați, rudimentari, naivi și lesne de păcălit, este un amestec exploziv. Nu știu care sunt resorturile și garanțiile unui asemenea gest. Știu doar că opțiunea de azi distruge o nouă speranță a alegătorilor din R. Moldova, forțează conștiințe și voințe la Chișinău, chiar din rândul celor apropiați. Și în urmă rămâne un mare gol, o lipsă de alternative și o prăbușire de speranțe cu care s-a jucat în ultimii ani perspectiva europeană și pro-occidentală, pro-democratică a R. Moldova”, subliniază fostul consilier prezidențial.

Și fostul ambasador și vicepreședinte al PD, Andrei Popov, a declarat ieri, în cadrul unei emisiuni, că Dmitri Kozak, cel care a venit la Chișinău și ar fi deblocat o eventuală coaliție de guvernare, nu ar fi ghidat de intenții bune. „Acum eu înțeleg foarte bine și nu îmi place să văd un demnitar de acest calibru ca domnul Kozak și cu antecedente în R. Moldova să fie parte a ecuației de mediere. Eu nu cred că el e ghidat de intenții bune pentru R. Moldova, de a curăța drumul pentru parcursul integrării UE. În ce măsură această decizie a PAS va conduce spre fapte reale, vom vedea”, a precizat Popov la o emisiune de la TVR Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md