18:19:45 20.04.2024
Stiri

RAPORT // Treisprezece partide politice NU au raportat cheltuieli de peste 17 milioane de lei în anul trecut

Politică 06.06.2019 15:07 Vizualizări1668 Autor: Ziarul National
RAPORT // Treisprezece partide politice NU au raportat cheltuieli de peste 17 milioane de lei în anul trecut
Poză simbol


Treisprezece partide politice din R. Moldova nu au raportat, în 2018, cheltuieli de peste 17,5 milioane de lei, iar cea mai netransparentă categorie o reprezintă cheltuielile pentru evenimente publice.

Constatările se regăsesc într-un raport al Asociației Promo-LEX, prezentat public astăzi, transmite IPN.

Potrivit Corneliei Călin, analistă a finanțelor, rapoartele de audit intern ale partidelor care au avut venituri de peste un milion de lei relevă concluzii și recomandări formale și lipsite de fond în mare parte. Mai mult ca atât, multe din aceste rapoarte denotă o neclaritate în ceea ce privește tipul de audit intern solicitat partidelor politice de către autoritatea mandatată. Asociația regretă că instituțiile vizate nu au formulat termene de referință din momentul adoptării legii, pentru ca acestea să fie utilizate de către partidele politice vizate.

Experta a mai spus că un punct critic îl reprezintă ineficiența sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de finanțare, amenzile contravenționale fiind prea amici. Ca progres, analista a remarcat creșterea ponderii partidelor care au făcut rapoarte financiare către Comisia Electorală Centrală. Astfel, în anul trecut, 96% dintre partide, mai exact 44 din 46, au prezentat rapoartele.

O altă concluzie a raportului se referă la finanțarea partidelor politice din partea terților, care este mai evidentă în timpul perioadelor electorale. Ca recomandare, Pavel Postica, director de programe Promo-LEX, a spus că este necesar ca cetățenilor care trăiesc în afara Republicii Moldova să le fie permisă finanțarea partidelor politice. În opinia sa, CEC ar trebui să uniformizeze rapoartele financiare din campania electorală și cele din afara acesteia, iar unele rubrici ar trebui să fie mai clare.

În cadrul evenimentului a mai fost prezentat un raport, la realizarea căruia au fost evaluate activitățile desfășurate de către CEC pe parcursul anului 2018 prin prisma prevederilor Planurilor strategice și anuale. Mariana Focșa, analistă Promo-LEX , a declarat că din cele 31 de acțiuni planificate de CEC în anul 2018, instituția a reușit să execute integral 68% dintre ele, iar parțial – 26% din acțiuni. 6% din acțiuni –au rămas neexecutate.

Prezentă la conferința de presă, Alina Russu, președinta CEC, a spus că recomandările formulate vor fi luate în calcul pentru a îmbunătăți procesele electorale din Moldova. Alina Russu a mai precizat că CEC monitorizează permanent veridicitatea datelor din rapoartele financiare, însă instituția nu are mandat pentru a efectua audit, acesta fiind efectuat de auditori externi.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md