Din 5 iunie, frontiera moldo-română este patrulată în comun de grănicerii ambelor state

Anticoruptie.md
06/06/2019
Poliția de Frontieră

Grăniceri ai Republicii Moldova și României au început, din 5 iunie, să patruleze în comun frontiera dintre cele două state. Un angajat al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova participă la patrularea frontierei pe teritoriul român şi viceversa, iar supravegherea frontierei se înfăptuiește în baza legislaţiei statului pe teritoriul căruia se desfăşoară. Aceasta, conform Protocolului privind constituirea și activităţile echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună. 

Patrularea comună a frontierei moldo-române se realizează pe o distanță de până la 10 km în interiorul ambelor state, comunică Serviciul de presă al Poliției de Frontieră. Aplicabilitatea teritorială se poate extinde şi în afara zonei de operare, în anumite cazuri, dar fără a se depăşi zonele de competenţă prevăzute în legislaţiile naţionale pentru autorităţile responsabile de supravegherea frontierei. Această activitate va permite optimizarea de forțe și mijloace ale ambelor entități de frontieră, cât și oferă posibilitatea extinderii competențelor în aplicarea de tactici comune de acțiune la contracararea criminalităților frontaliere și a migrației ilegale, se menționează în comunicatul citat.

Protocolul privind constituirea și activităţile echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună a fost semnat în noiembrie 2018, la București.  Necesitatea încheierii acestui Protocol a fost de o importanță majoră, având drept scop îmbunătăţirea cooperării între instituţiile de frontieră din cele două state şi creşterea nivelului de supraveghere a frontierei de stat comune pentru combaterea tuturor formelor de criminalitate transfrontalieră. Protocolul de cooperare cuprinde reglementări privind autorităţile competente, modul de constituire, desfăşurare şi acţiune al patrulelor comune şi zona în care acestea vor funcţiona.

La fel, încă din anul 2011, în baza planurilor de cooperare încheiate între autorităţile de frontieră din cele două state, la frontiera moldo-română se desfășoară patrularea coordonată cu ambarcațiuni doar pe râul Prut.

Poliția de Frontieră precizează că deja de șapte ani frontiera moldo-ucraineană este patrulată în comun de grăniceri din ambele state. Acestă acțiune  a înregistrat rezultate frumoase pe diferite segmente de activitate: a crescut nivelul de securitate la frontiera comună prin îmbunătățirea interacțiunii și cooperării, a sporit nivelul de pregătire a personalului, prin furnizarea de echipamente tehnice moderne, s-au implementat noi forme de supraveghere a frontierei în corespundere cu cerinţele şi practica Uniunii Europene, se menționează în comunicatul de presă al Poliției de Frontieră. 

Anticoruptie.md
06/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii