Centrul de Investigații Jurnalistice cere Inspectoratului General al Poliției să cerceteze cazul amenințării unei reportere de investigație de către Compania Rapid Link

Anticoruptie.md
06/06/2019

Centrul de Investigații Jurnalistice a depus marți, 4 iunie, o sesizare la Insectoratul General al Poliției, prin care cere investigarea cazului amenințării reporterei de investigație Julieta Savițchi de către conducătorul Companiei Rapid Link, Victor Baciu, urmare a publicării investigației jurnalistice „Cadoul” Guvernului pentru nou-născuți: hăinuțe de calitate dubioasă, la prețuri exagerate  pe portalul Anticoruptie.md.

Într-o scrisoare trimisă pe adresa autoarei anchetei, dar şi a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, conducătorul Rapid Link aduce mai multe acuzaţii grave şi amenință autoarea investigatiei cu „un tratament dur". Centrul de Investigaţii Jurnalistice consideră acuzaţiile din scrisoarea directorului Rapid Link drept un atac grav la libertatea presei, o ingerinţă în activitatea jurnaliştilor şi intimidare a autoarei investigaţiei pentru critică.            ​

În scrisoarea semnată de directorul Rapid Link, Victor Baciu, se conțin amenințări la adresa autoarei: „Vom fi duri cu Dvs. din cauza că am fost jigniți într-o formă mârșavă” și „Ne-a fost pătat numele pe care îl construim cu grijă zi de zi”. Totodată, directorul Rapid Link acuză autoarea investigației că ar fi scris materialul la comandă și că ar fi fost împinsă de „modul de a câștiga ușor”.  

Președinta CIJM, Cornelia Cozonac, afirmă că acuzațiile sunt grave și au scopul intimidării jurnalistei, reducerii la tăcere: „La ce să ne așteptăm când ni se spune că vom fi tratați în cel mai dur mod?  Este o amenințare gravă la adresa jurnalistului. Vom insista ca organele de drept să cerceteze acest caz, confom legislației. Jurnalistul lucrează în interes public, nu în interes privat. În cazul dat, autoarea a scos la iveală mai multe probleme legate de o achizitie publică, de utilizare frauduloasă a banilor publici, de o eventuală fraudare a licitației. Ancheta demonstrează că hăinuțele din cutia pentru nou-născuți nu corespund raportului dintre calitate și preț, precum și cerințelor stipulate în caietul de sarcini pe care se angajase să le respecte compania. Vom insista ca organele abilitate să investigheze și modul în care a fost realizat contractul din bani publici de căre Compania Rapid Link”, a precizat Cornelia Cozoanc. 

Amintim că Victor Baciu a fost contactat, i s-a comunicat subiectul investigației și i s-a oferit posibilitatea să își apere poziția. Directorul Rapid Link a cerut ca întrebările să îi fie trimise în scris prin poșta electronică, iar răspunsul pe care l-a dat,  a fost publicat integral în textul anchetei.

 

Anticoruptie.md
06/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii