image
Sursa foto: Jurnal.md

Eventuale scenarii după ce ACUM ar vota un speaker PSRM înainte de setul antioligarhic: „Plahotniuc apasă butonul Dodon...”

Funcția de președinte al Parlamentului, pentru o perioadă foarte scurtă, este cea mai bună garanție pentru votarea primului pachet antioligarhic și are o valoare de zeci de ori mai mare, decât orice angajament, autentificat de zeci de garanți, consideră vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Deputatul blocului ACUM Platforma DA și PAS expune într-o postare eventualele scenarii și riscuri în cazul în care un speaker din partea PSRM va fi votat înainte de votarea pachetului de legi antioligarhice.

„După votarea, promulgarea și publicarea actelor legislative, speakerul ACUM DEMISIONEAZĂ. Pentru orice caz, PSRM și PD dețin controlul matematic asupra acestei demisii”, a reiterat Alexandru Slusari.

„Aud mai multe comentarii, inclusiv de la oameni, pe care îi respect, că pe ei nu-i interesează cine și ce funcție vor ocupa. Important să debarcăm regimul Plahotniuc. Înțeleg foarte bine acest sentiment și această dorință enormă a schimbărilor fundamentale. Dar eu chem toata lumea la rațiune și la analiza situației la rece. Și vă rog să facem această analiză, ținând cont de următoarele fapte”, a menționat Slusari pe contul său de Facebook.

„1. Nu există DELOC încrederea între noi și Partidul Socialiștilor. Renunțarea la proteste din 2016. Nedorința lui Dodon să înceapă lupta cu regimul după ce el a câștigat alegerile prezidențiale. Susținerea de către Președinte a tuturor inițiativilor strategice ale lui Plahotniuc (conducerea Moldova Gaz, judecătorii, sistemul electoral mixt, Arena Sportivă, benzinăriile duty free pentru Șor, amnistia capitalului ect.). Invalidarea alegerilor primarului Andrei Năstase în baza adresării avocatului PSRM. Două luni ei totalmente au sabotat orice dialog cu noi și au venit ieri la masa de negocieri, doar după vizita mai multor emisari.

Pe de altă parte, noi 4 ani nu ne-am coborât de pe baricada luptei cu mafia. Gheorghe Petic la pușcărie. Sergiu Cebotari în pribegie. Sute de activiști și-au pierdut locuri de muncă sau business și au dosare penale. Aceasta este fundalul pe care se propune colaborarea ACUM-PSRM.

2. Liderul PSRM (formal sau neformal) pănâ în prezent are reputația unui minciunos cronic. El nu o dată a încălcat propriile angajamente publice, făcute în scris. Vă amintiți textul jurământului față de PCRM, care recent l-a demonstrat Voronin. Apropo, nu doar el a sfidat această promisiunea de unitate. A urmat și alt angajament, anexat la aceasta postare, (vezi mai jos) privind lupta intransingentă cu regimul oligarhic. Dar câte minciuni verbale au fost rostite de Igor Nicolaevici. Deja și mulți oficiali din Federația Rusă au înțeles cât de tare au fost mințiți.

3. Istoria Moldovei cunoaște mai multe exemple de așa zise votări în interesul național sub presiune sau diferite garanții. Așa a fost în 2005 de dragul continuării vectorului european. Doar că anume după 2005 în spatele lui Voronin a răsărit Plahotniuc. În 2010 sub același paravan Filat și Ghimpu au făcut coaliția cu Plahotniuc, după ce s-a pornit procesul de capturare a statului. A mai fost votul de "salvare" a națiunii în mai 2013. Mai apoi în ianuarie 2016. După fiecare astfel de vot "istoric" țara devenea tot mai săracă, exodul oamenilor tot mai masiv, instituțiile statului tot mai nefuncționale și Plahotniuc cu anturajul lui tot mai bogat. Nici un garant n-a răspuns pentru dezastrul Moldovei, iar toate partidele, care au acceptat consecii sau șantaj foarte repede au ajuns epave politice.

4. Andrei Năstase nu pretinde la funcția de Președinte al Parlamentului. Nici pe o zi, nici pe 4 ani. Punctum. Funcția de speaker pe o perioda foarte scurtă este cea mai buna GARANȚIA votării primului pachet antioligarhic și are valoarea de zeci de ori mai mare, decât orice angajament, autentificat de zeci de garanți. După votarea, promulgarea și publicarea actelor legislative speakerul ACUM DEMISIONEAZĂ. Pentru orice caz PSRM și PD dețin controlul matematic asupra acestei demisii.

Acum întreb pe toți cei, care ne propun să votăm în alb pe speakerul socialist înainte să fie adoptat pachetul antioligarhic, dacă ei conștientizează foarte bine riscurile. Ce ar fi, dacă imediat după alegerea socialistului în fruntea legislativului, Plahotniuc apasă butonul Dodon și un grup de socialiști iesă și declară că ei refuză să voteze în continuare alături de "naziști-eurounioniști" legile antioligarhice și guvernul, condus de Maia Sandu, care a "profanat" ziua de 9 mai.

Nici nu e nevoie ca acești deputați măcar să iasă din fracțiunea PSRM. Mai departe pot fi diferite combinații. Socialiștii deja au speaker, iar guvernul trece la PD sau va fi condus de un prim-ministru "tehnocrat". Sau vor fi organizate alegeri anticipate, la care PSRM va fi sacrificat și o parte din voturile acestuia ar merge la Plahotniuc. Scenariul va fi ales de păpușar. Cert este că după acest vot ordinar "istoric" blocul ACUM riscă să declanșeze cu propriile mâini o combinație, după care cel de care noi vrem să izbăvim țara, devine și mai puternic. Plus va fi discreditată semnificativ unica forță antioligarhică credibilă. Adică, după formula lui Churchill după semnarea tratatului de la Munchen cu Hitler, vom primi și război și rușine.

Personal sunt gata să-mi sacrific reputația acumulată în zeci de ani pentru eliberarea țării, dar nu vreau să devin un idiot util pentru cel, cu care mă lupt 4 ani fără nici un compromis.”

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: