Singurul soldat de culoare de la Cernobîl. Ce rol a jucat în salvarea populației

Cel puțin un soldat de culoare a participat la acțiunile de decontaminare de la Cernobîl, în 1986. Informația a fost readusă în atenția pubicului, după ce o scenaristă a criticat creatorii serialului „Cernobyl” pentru lipsa de diversitate, scrie stirileprotv.ro.

Foto: vk.com

Igor Khiriak a declarat încă din 2016 că a participat la acțiunea de decontaminare a zonei, având și un certificat care să ateste acest lucru, publicat pe contul său de VK, echivalentul rusesc al rețelei sociale Facebook.

Khiriak locuiește în Cherepovets, un oraș din regiunea Vologda, la 500 de kilmetri de Moscova. În 1985, bărbatul a început serviciul militar obligatoriu, ulterior fiind chemat pentru a ajuta la evacuarea zonei afectate în urma exploziei de la Cernobîl.

Igor Khiriak a făcut parte din Unitatea 75110 din brigada de ingineri care s-a ocupat cu instalarea podurilor, pe 2 mai 1986, pentru evacuarea populației din orașul Pripyat. În urma acțiunii sale, Igor a primit o medalie și o scrisoare de mulțumire pentru „serviciile sale exemplare aduse Patriei Mamă”.

Astăzi, el trăiește într-o zonă rurală a Rusiei, unde s-a dedicat creșterii fiului său cu care merge deseori la vânătoare și la pescuit. De asemenea, Igor este un fan înfocat al evenimentelor de reconstituire istorică. De asemenea, eroul de la Cernobîl a avut și un rol modest într-un film independent și face parte dintr-o trupă de improvizații numită „Amsterdam”.

Cernobîl / Sursa:vk.com
Cernobîl / Sursa:vk.com
Cernobîl / Sursa:vk.com
Cernobîl / Sursa:vk.com
Cernobîl / Sursa:vk.com

Serialul “Cernobyl”, criticat

Scenarista britanică Karla Marie Sweet a criticat serialul „Cernobîl” din cauza lipsei de diversitate. Sweet le-a atras atenția creatorilor serialului că ar fi trebuit să distribuie mai mulți actori de culoare.

Fanii miniseriei au argumentat că situația demografică din Uniunea Sovietică a anilor 80 era foarte diferită din punct de vedere al diversității rasiale față de vremurile prezente.


Pub