Maia Sandu explică cum s-a ajuns la decizia să meargă la compromis cu PSRM: „A fost luată în condiții dificile și cu asumarea unor riscuri”

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate afirmă că decizia de astăzi a Consiliului Politic Național al PAS, precum că deputații PAS vor vota un președinte al Parlamentului din partea PSRM, a fost luată în condiții dificile și cu asumarea unor riscuri, totuși, afirmă că dacă PDM rămâne la putere, „riscurile sunt mult mai mari”. Declarația a fost făcută în această seară în cadrul emisiunii „Politica cu Natalia Morari” de la TV8.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit Maiei Sandu, pe lângă votul care s-a dat astăzi la Consiliul Politic Național al PAS, s-au făcut și chestionare interne, iar majoritatea membrilor respondenți ai chestionarelor s-au pronunțat „pentru” ca PAS să susțină un candidat la funcția de președinte al Parlamentului din partea PSRM și ulterior să fie votat pachetul de dezoligarhizare.

Totodată, președinta PAS afirmă că formațiunea sa împărtășește aceleași îngrijorări ca cei din Platforma DA.

„Împărtășim toate îngrijorările colegilor de la Platforma DA. Noi știm de ce nivelul de încredere este foarte scăzut. În același timp ne întrebăm care este alternativa, dacă alternativa este ca în următorii ani să rămânem în aceleași situație, cu o guvernare coruptă, atunci noi am decis să ne asumăm niște riscuri.

Un vot comun cu PSRM pentru legi care ar conduce la inițierea unei justiții corecte, care ar conduce la investigarea furtului bancar... Contează acțiunile concrete și rezultatele pe care sper să le putem oferim. În continuare există neîncredere și în raport cu PSRM, și în raport cu președintele Dodon”, a declarat lidera PAS.

Totodată, Sandu afirmă că în urma discuțiilor cu PSRM, socialiștii au declarat că sunt gata să voteze un guvrn format din profesioniști, în condițiile în care blocul ACUM a pus condiția să fie creat un guvern minoritar, format din reprezentanți ai bloclui ACUM și oameni care nu fac din partide, ci sunt buni specialiști.

„Am discutat (n.r- cu PSRM) și în prezența noastră au spus că pot să sprijine un guvern format din profesioniști”, a mai adăugat Maia Sandu.

UNIMEDIA menționează că astăzi, Consiliul Politic Național al PAS a decis că depuțații din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate voe vota un speaker propus de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, pentru ca ulterior să se formeze un Guvern ACUM și împreună cu socialiștii să voteze pachetul de dezoligarhizare propus de deputații blocului politic ACUM.

Ulterior, PSRM a venit cu un comunicat oficial în care a anunțat că salută decizia PAS, însă așteaptă și o decizie în acest sens din partea deputaților Partidului Platforma Demnitate și Adevăr.

Biroul Politic Permanent al Platformei Demnitate și Adevăr a venit cu o primă reacție după ce Consiliul Politic Național al PAS a decis să voteze un speaker propus de PSRM. A anunțat că mâine urmează să fie convocat Consiliul Politic Național al partidului.


Pub