Sunt sufocați de o gunoiște uriașă
Social 5 iunie 2019, 20:43 | 2122

O catastrofa ecologica este aproape sa se intample in raionul Cimislia. Gunoistea de langa satul Mihailovca, unde sunt aduse deseuri din tocmai sapte localitati, a devenit marea problema a satenilor. Mirosul devine insuportabil vara, dar mai grav este ca unii dau foc deseurilor si toata lumea este nevoita sa stea, la propriu, in fum toxic. ”O sa plece toti din sat”, spun oamenii indignati, cerand autoritatilor sa ia masuri de urgenta. Acestea din urma nu au, deocamdata, vreo solutie.

Groapa de gunoi a fost deschisă în satul Mihailovca în anul 2014, în cadrul proiectului „Gestionarea integrată a deşeurilor menajere solide în raionul Cimişlia”. A fost o soluţie alternativă, temporară, a Consiliului de Administrare al Fondului Ecologic Naţional. Pentru realizarea proiectului s-a dat jumătate de milion de lei. De atunci, deșeurile din șapte sate sunt depozitate la Mihailovca, spre nenorocirea localnicilor. Aceștia spun că a devenit insuportabil de trăit și cer autorităților o explicație, dar în mod deosebit, o soluție.

Administratorul interimar al întreprinderii, care strânge gunoiul din cele șapte sate și le aduce la Mihailovca, afirmă că problema a apărut inclusiv din cauza unor localnici, care ar fi furat gardul din jurul gunoiştii ce nu permitea răspândirea deşeurilor.

Iar cât privește cele două depozite de pe teritoriul satului, primarul interimar a declarat că va cere de la autoritățile abilitate să facă o verificare a gradului de risc.

Până va fi găsită soluția optimă, localnicii insistă ca deșeurile din celelalte şase sate din vecinătate să nu mai fie depozitate în Mihailovca, pentru a nu permite extinderea gunoiştii. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie