15:17:48 29.03.2024
Stiri

Banca Mondială: Reforma judecătorească prin reducerea numărului de instanțe de la 48 la 15 s-a dovedit a fi ineficientă

Social 05.06.2019 15:37 Vizualizări1085 Autor: Ziarul National
Banca Mondială: Reforma judecătorească prin reducerea numărului de instanțe de la 48 la 15 s-a dovedit a fi ineficientă CIJM


Reforma judecătorească prin reducerea numărului de instanțe de la 48 la 15 s-a dovedit a fi ineficientă și a dus la o infrastructură aglomerată. Până în prezent, nu s-a angajat niciun donator să finanțeze infrastructura instanțelor. Chiar dacă anterior, UE avea planuri pentru finanțarea construcției a trei judecătorii, cifrată la aproximativ 15 milioane de euro, evoluțiile recente din R. Moldova au pus în regim de așteptare sprijinul respectiv. În același timp, guvernele din ultimii ani au subestimat considerabil timpul și costurile necesare pentru proiectarea și construcția noilor clădiri pentru judecătorii. Constatările se conțin într-un raport al Băncii Mondiale privind cheltuielile publice în sectorul justiției.

Instanțele judecătorești sunt aglomerate și lipsesc săli de ședințe, ceea ce generează suspiciuni legate de eficiență, transparență, integritate și responsabilitate. Lipsa semnalizării clare, a lifturilor, a cantinelor și a toaletelor, precum și deficiențele de acces se soldează cu utilizatori care nu sunt bine informați și nu sunt bine tratați, se arată în același document.

Autorii studiului menționează că pentru finanțarea reorganizării instanțelor judecătorești, așa cum se prevedea inițial, sunt necesare aproximativ 60 de milioane de dolari. Economiile anuale de costuri sunt estimate la nivel de 45,3 milioane de lei, iar consolidarea instanțelor se așteaptă a fi răscumpărată în termen de 17 ani.

Conform raportului, suma estimată este doar pentru construcții noi, renovări, extensii, mobilier și echipament, însă subestimează costul real al acestui model de consolidare a rețelei de instanțe judecătorești. Drept exemplu, autorii studiului subliniază că Republica Moldova nu dispune de standard de eficiență energetică pentru instanțele sale și altă infrastructură fizică în sectorul justiției și niciuna dintre instanțe nu corespunde standardelor antiincendiare naționale sau internaționale.

„Costul estimat de 1,5 miliarde de lei nu include costul modernizării TIC, achiziționarea de terenuri (în caz de necesitate) sau demolarea clădirilor existente. Totuși, finanțarea încă urmează a fi identificată și, deocamdată, donatorii nu au dedicat resurse pentru finanțarea infrastructurii instanțelor judecătorești. În loc să se bazeze pe propriile sale resurse limitate sau donatori, ar fi necesar ca șefii din sectorul justiției să reducă inițial suma totală necesară, inclusiv urmând exemplul țărilor-omoloage”, se menționează în raport.

Citiți mai multe detalii pe
anticoruptie.md.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md