(video) Ian Callum, designerul-şef Jaguar Cars, îşi părăseşte postul după 20 de ani de muncă

Compania britanică Jaguar a anunțat că Ian Callum, directorul departamentului Design, îşi părăseşte postul după două decenii de muncă în calitate de şef al Jaguar Design.

Locul său va fi ocupat de Julian Thomson, în prezent Creative Design Director, începând cu ziua de 1 iulie 2019, însă după acest termen britanicul va continua să colaboreze cu Jaguar în calitate de Design Consultant.

De la venirea sa la Jaguar în 1999, Ian a construit o echipă de design creativă, de clasă mondială, a stabilit o nouă filozofie de design și a reînviat gama constructorului cu mai multe modele premiate. Printre acestea se numără: F-TYPE – prima mașină sport cu două locuri după iconicul E-Type, sedanurile XE, XF și XJ, primele SUV-uri ale mărcii F-PACE, E-PACE, dar şi cel mai nou, primul electromobil al mărcii I-PACE, care în luna aprilie a fost încoronat cu titlul de Maşina Anului 2019 în lume.

Ian și-a petrecut primii 12 ani din carieră la Ford Design Studios, după care a devenit designer-şef al TWR Design, unde a fost responsabil pentru formele modelelor Aston Martin DB7, Vanquish și DB9. Considerat ca fiind unul dintre cele mai importante talente de design auto din lume, în 2005 Ian a primit titlul de Royal Designer for Industry de la RSA.

În 2014 a mai primit medalia Minerva – cel mai mare premiu acordat de Chartered Society of Designers pentru realizarea unei vieți în design.

“Am avut o carieră incredibilă la Jaguar. Unul dintre cele mai mare succese personale a fost crearea lui XF, deoarece a reprezentat începutul unei noi care a mişcat Jaguar de la tradiție la design contemporan – a fost un punct de cotitură semnificativ în istoria mărcii. Ulterior, proiectarea lui F-TYPE a fost un vis devenit realitate pentru mine, iar ce ţine de noul I-PACE a fost o oportunitate de a crea ceva extrem de inovator, care ar contesta într-adevăr percepția Jaguar, iar succesul său este un testament despre cât de departe a venit marca. Am venit în acest rol cu o misiune de a lua designul Jaguar şi de a-l duce acolo unde merită să fie. A luat asta 20 de ani, dar cred că am realizat ceea ce am stabilit să fac. Având în vedere puterea, atât a produselor noastre, cât și a echipei de design, simt că acum este momentul potrivit pentru a merge mai departe, atât pe plan personal, cât și profesional, și de a explora alte proiecte de design. Proiectarea automobilelor Jaguar a fost un vis pe tot parcursul vieții pentru mine și eu sunt încântat să rămân încă implicat. Am lucrat îndeaproape cu Julian Thomson timp de 18 ani – el este un designer extrem de talentat și persoana absolut potrivită pentru a conduce Jaguar Design într-un nou capitol din istoria sa”, a declarat Ian Callum.

În calitate de Creative Design Director, Julian Thomson a fost responsabil pentru stabilirea viitoarei direcții strategice de design pentru brand. De la aderarea la Jaguar în anul 2000, el a supravegheat dezvoltarea conceptelor de design pentru întreaga gamă de produse curente. Julian și-a început cariera la Ford în Dunton, Anglia, înainte de a se muta la Lotus, unde a devenit designer-şef, apoi șef pe exterioare la Concept Design Centre a VW AG. Acum este rândul său să proiecteze următoarea generaţie de Jaguar-uri.

“Sunt onorat să preiau funcția lui Ian. Acest lucru va fi un mare privilegiu pentru mine, de a conduce o astfel de echipă talentată, și să continuăm să construim succesul nostru. Designul auto a fost întotdeauna în mișcare rapidă, dar astăzi se schimbă la o rată mai rapidă decât oricând înainte. Sunt pasionat de asigurarea Jaguar Design de a conduce această schimbare, și de mașinile care vor conduce viitorul nostru”, a spus Julian Thomson.

VEZI AICI mai multe materiale video în care Ian Callum povesteşte despre designul unor modele de maşini.

Cariera britanicului în vârstă de 64 de ani, într-o listă de maşini asupra cărora a lucrat:

1984Ford RS200 Rally Car2003Jaguar RD6 Concept
1989Ford Ghia Via concept2005Jaguar XK
1989Ford Escort Cosworth2007Jaguar XF / CXF / Sportbrake
1993Aston Martin DB72009Jaguar XJ
1996Volvo C702010Jaguar C-X75 Concept
1997Ford Puma2012Jaguar F-TYPE Convertible
1997/8Nissan R390 GT1 Le Mans2013Jaguar F-TYPE (inclusiv conceptul C-X16)
1998 / 2001Aston Martin Vanquish / Project Vantage2014Jaguar XE
2000Aston Martin AM3052015Jaguar F-PACE (inclusiv conceptul C-X17)
2001Jaguar R Coupe Concept2017Jaguar E-PACE
2003Aston Martin DB92018Jaguar I-PACE (inclusiv conceptul său)

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/