800 de lei pentru un certificat. CNA anunță anihilarea unei scheme frauduloase aplicată de un angajat ANSA

Anticoruptie.md
05/06/2019
Anticoruptie.md

Medicul veterinar al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) responsabil de direcţiile Cahul şi Vulcăneşti şi proprietarul unui abator din mun. Cahul ar fi pus la cale o schemă prin care obligau agenții economici să le plătească mită, câte 800 de lei pentru un certificat sanitar-veterinar, pentru a avea voie să pună în desfacere produsele.

Mai exact, „medicul veterinar elibera certificatele sanitar-veterinare pentru comercializarea cărnii de bovină sau porcină numai după ce primea, pe lângă taxa oficială de 54 de lei, un adaos de 800 de lei pentru un act. Banii ajungeau la el prin intermediul unui şef de abator, care avea rolul de intermediar”, se menționează într-un comunicat al Centrului Național Anticorupție, citând materiale din anchetă.

Afacerea a ajuns în atenția ofiţerilor Direcţiei Generale Teritoriale „Sud” a Centrului Național Anticorupție, după ce mai mulți agenţi economici s-au plâns că li se cer sistematic bani pentru certificatele sanitar-veterinare.

„Medicul veterinar şi proprietarul abatorului au fost reţinuţi, pe numele lor fiind deschis un dosar penal pentru corupere pasivă. În prezent, aceştia se află în custodia CNA pentru 72 de ore. CNA şi procurorii continuă investigaţiile în acest caz”, se menționează în același comunicat.

Anticoruptie.md
05/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii