Cisterne cu apă potabilă, asistență primară, unități de comerț cu băuturi răcoritoare: Acţiunile autorităţilor privind combaterea caniculei

Primăria municipiului Chişinău informează că autorităţile municipale au aprobat un plan de acțiuni în vederea protejării populației în perioada cu temperaturi ridicate a sezonului estival 2019, în condițiile când canicula reprezintă un factor de risc pentru desfășurarea activităților economice și sociale la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

Foto: UNIMEDIA

În perioada cu temperaturi caniculare, subdiviziunile municipale, în comun cu Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău și Direcția municipală pentru Siguranța Alimentelor vor asigura: supravegherea calităților produselor perisabile prin monitorizarea condițiilor de păstrare a mărfurilor alimentare în piețe; respectarea regimului de activitate a taberelor de odihnă pentru copii, în sensul menținerii condiţiilor corespunzătoare; starea sanitară a bazinelor acvatice, a plajelor şi a apei potabile din surse centralizate; instruirea personalului din sfera de deservire a populaţiei privind activitatea pe vreme de caniculă etc.

Autoritățile municipale de profil vor asigura buna funcţionare a fântânilor arteziene din Chişinău, amplasarea cisternelor cu apă potabilă în parcurile publice din municipiu, dislocarea rețelei unităților de comerț, ce vând băuturi răcoritoare şi îngheţată, inclusiv în locurile aglomerate din oraş și în zonele de agrement; organizarea posturilor de triaj și asistență primară în cadrul subdiviziunilor instituțiilor medico-sanitare publice și private din municipiul Chișinău; funcţionarea pieţelor agroalimentare în condiţii caniculare, cu intensificarea măsurilor de salubrizare a teritoriului, informarea cetățenilor despre măsurile de protejare pe vreme caniculară și aplicarea măsurilor de prevenție a cazurilor de incendiu etc.

Recomandările generale pentru populaţie în perioada cu temperaturi ridicate vizează: consumul a 2 litri de apă pe zi, cu evitarea băuturilor alcoolice şi a băuturilor dulci carbogazoase; consumul de fructe şi legume în stare proaspătă; reducerea intensității efortului fizic în miezul zilei, protejarea de soare în orele amiezii; purtarea hainelor de culoare deschisă, din fibre naturale, evitarea scăldatului în bazinele cu apă stătătoare etc.


Pub