Un bărbat luptă de ani buni cu autoritățile pentru a-și restabili dreptul asupra locuinței în care locuiește de 40 de ani

Julieta Savițchi
04/06/2019
Anticoruptie.md

Alexandru Pânzari, un locuitor al mun. Bălți, bate din 2015 pragul autorităților pentru a-și reînregistra o parte din bunul imobil pe care îl deține din 1979. Toate problemele sale au pornit de la faptul că locuința sa a fost înregistrată din greșeală pe numele vecinilor săi. Bărbatul crede că este victima unei scheme criminale pentru a fi deposedat de locuință și a sesizat cazul pe Harta Corupției.

Alexandru Pânzari ne-a comunicat că a procurat acum 40 de ani o cotă parte de aproape 8 metri pătrați dintr-un imobil, apoi a construit o anexă 39,2 metri pătrați pe care a legalizat-o încă în perioada sovietică. „Am descoperit întâmplător că pe numele meu, în registrul cadastral, este înregistrată cota parte pe imobilul procurat inițial, dar nu și pe construcția auxiliară. Am descoperit în documente că cealată parte din imobil a fost înregistrată pe numele vecinilor mei. Cu documentele mele, ei și-au legalizat o anexă construită ilegal. Cred că este o schemă pusă la punct cu cei de la cadastru, în complicitate cu notarul, ca să mă deposedeze de locuință”, ne-a declarat bălțeanul, prezentându-ne acte confirmative.

Alexandru Pânzari a mai spus că, după ce a descoperit frauda, a depus zeci de plângeri, a fost în audiență la diferiți oficiali, însă nimeni nu a vrut să îi facă dreptate. „M-am adresat la Poliție, Procuratură, CNA, dar nu au vrut să facă nimic. Am fost în audiență la primar, iar acesta le-a ordonat subalternilor să îmi îngrădească accesul. Au venit inginerii cadastrali, au efectuat măsurări și nu au făcut nicio schimbare. Mă tem că într-o bună zi mă voi trezi la ușă cu executori care vor cere să eliberez locuința”, a adăugat bărbatul.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, inginerul cadastral din Bălți, Viorel Pupăză, a recunoscut că a fost comisă o greșeală în registrul bunurilor imobiliare, dar a dat vina pe Alexandru Pânzari că nu a inițiat procedura de redistribuire a cotei părți din imobil. „Vecinii nu i-au furat nimic. Dl Pânzari are un conflict cu ei, ca între vecini, dar nu s-a ajuns la așa ceva. Noi avem o corespondență voluminoasă cu dl Pânzari și i-am explicat cum trebuie să înceapă procedura de retribuire a cotelor părți. Există o procedură pe care noi trebuie să o respectăm, iar dlui să o inițieze”, a declarat Pupăză.

Julieta Savițchi
04/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii