image
Sursa foto: captură video

Reuniune la vârf în Ucraina după apariția unui video despre ocuparea regiunilor Cernăuți și Odesa de către România în 2022

Procurorul militar general al Ucrainei, Anatoli Matios, a convocat o reuniune a MAE, Statului Major al Armatei și Serviciului de Securitate drept reacție la un material video amatoricesc publicat pe YouTube, în care este ilustrată anexarea nordului Bucovinei de către România în 2022 după un război la scară largă dintre Rusia și Ucraina, informează Agenția BucPress din Cernăuți, citând presa de la Kiev.

Potrivit procurorului militar general, materialul video „Războiul româno-ucrainean 2022” a fost publicat pe YouTube la data de 26 mai. Potrivit acestui clip, România ocupă Odesa și Cernăuțiul pentru a apăra cetățenii săi de conflictul ruso-ucrainean. Procurorul militar general, Anatoli Matios a declar că va introduce acest material în lista crimelor de atentat la integritatea teritorială a țării.

La 4 iunie, Matios planifică să participe la o reuniune cu diplomații ucraineni,  reprezentanții serviciilor speciale și armatei, astfel încât fiecare instituție să obțină o însărcinare pe marginea dosarului penal intentat.

Presa din Ucraina menționează că acest video a fost creat special pentru a tensiona relațiile bilaterale, unii experți au declarat că astfel de provocări informaționale sunt în stilul Moscovei.

Potrivit analistului politic Dorin Popescu, președintele Asociației „Casa Mării Negre” din Constanța, apariția acestui film video cu un profund conținut provocator are rolul evident de a șubrezi actuala relație bilaterală româno-ucraineană. Un interes direct pentru șubrezirea acestei relații îl are Kremlinul, însă există și forțe oculte din vecinătatea României care manifestă un interes indirect de discreditare a acestei relații.

În momentul de față, în Ucraina se desfășoară campania electorală pentru alegerile parlamentare anticitate (planificate a se desfășura la 21 iulie a.c.), iar mulți actori ucraineni sunt interesați de reluarea mesajelor și narativelor naționaliste, în special a celor privind iminența unor agresiuni externe. Apariția acestui film video poate fi corelată și cu recente dezbateri și măsuri adoptate de Budapesta privind zona de frontieră cu România (posibile roluri suplimentare ale Gărzii civile din Ungaria, ai cărei membri vor ajuta poliţiştii unguri şi vor patrula alături de ei în scopul apărării graniţei Ungariei cu România, pe secţiunea dintre Kiszombor şi Nagylak – mesaj transmis astăzi de către transmite Agenția maghiară MTI, citând o informare a Uniunii Gărzii Civile a Judeţului Csongrád).

Mesajele subliminale ale filmului video respectiv vizează atât Rusia (iminența unei noi invazii în Ucraina),  cât și România (presupuse interese comune cu cele ale Kremlinului sau chiar presupuse complicități ruso-române pe tema încălcării suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei).  

Acțiuni provocatoare de acest gen împotriva României (dezinformare, război informațional etc.) au mai existat în ultimii ani.

Totodată, surprinde reacția extrem de dură a procurorului militar principal al Ucrainei, Anatoli Matios, reacție care ar putea avea în subtext conotații politice interne, potrivit analistului de la Constanța.

sursa: bucpress.eu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: