image
Sursa foto: jurnal.md

Johannes Hahn: În cazul alegerilor anticipate, există riscul ca FMI și UE să SUSPENDE asistența financiară pentru RM

UPDATE 13.48 // În cazul declanșării alegerilor anticipate, din cauza lipsei unui nou Guvern, Republica Moldova riscă să rămână fără asistența financiară din partea FMI și a UE.

Sunt declarațiile Înaltului Comisar European pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, la finalul vizitei sale în Republica Moldova.

„Sper că toată lumea este conștientă de responsabilitatea pe care o are. În cazul unor alegeri anticipate, există riscul ca FMI să decidă să suspende asistența pentru RM. La fel și UE va fi nevoit să ia o decizie, dacă FMI suspendă asistența”, a declarat Johannes Hahn, după întâlnirile cu liderii blocului ACUM, PSRM și PD.

De asmenea, Johannes Hahn a accentuat că „fiecare Guvern trebuie să rămână angajat față de democrație, libertatea mass-media, statul de drept, față de o economie de piață, de angajamentele cheie pe care le are în Acordurile cu UE”.

„Anume acestea sunt criteriile de bază pe care le vom lua în considerare când vom evolua viitorul Guvern”, a spus comisarul UE pentru Extindere.

Iată care sunt principalele declarații ale comisarului UE:

„Am venit în RM pentru a afla cum decurg negocierile privind formarea unui nou Guvern. Ne-am întâlnit cu toți cei trei lideri, cu premierul și președintele.

UE nu impune nimic și nu promovează nimic. Suntem cointeresați să existe un Guvern stabil și o majoritate solidă în Parlament, astfel ca politienii să poată lucra împreună pentru a îmbunătăți standardele de viață în RM.

Deocamdată nu au fost purtate niciun fel de negocieri, cel puțin oficial. Este un lucru surprinzător că niciun partid nu poate miza să aibă o majoritate.

Pentru democarație este firesc să fie format un Guvern de coaliție. În asemenea caz, fiecare partid trebuie să cedeze ceva din ce a promis în campania electorală.

Niciunul din cele trei partide nu trebuie să fie exclus. Cunoașteți opinia UE despre Partidul Șor care a fost exclus din aceste negocieri. Cele trei partide trebuie să participe la discuții.

Fiecare Guvern trebuie să rămână angajat față de democrație, libertatea mass-media, statul de drept, față de o economie de piață, de angajamentele-cheie pe care le are în Acordurile cu UE. Acestea sunt criteriile de bază pe care le vom lua în considerare când vom evolua viitorul Guvern.”

____

Înaltul Comisar European pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, va face declarații pentru presă la finalul vizitei sale în Republica Moldova.

Evenimentul va avea loc la Aeroportul Internațional Chișinău și va putea fi urmărit live pe Jurnal.md.

Declarațiile sunt făcute după întrevederile cu liderii blocului ACUM Platforma DA și PAS, cu cei din PSRM, apoi cu PD.

Jurnal.md va transmite în direct declarațiile lui Johannes Hahn începând cu ora 13.15.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: