(video) PD, PSRM, ACUM - da, ȘOR - ba: Ce spune Johannes Hahn despre o eventuală coaliție de guvernare

Cu excepția Partidului ȘOR, Înaltul Comisar European pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, susține că toate cele trei partide (PSRM, PD, ACUM) trebuie să se așeze la masa de negocieri și să formeze o majoritate guvernamentală. În acest sens, Hanhn a accentuat faptul că UE va evalua nu ceea ce se vorbește și se scrie pe hârtie, ci rezultatele și acțiunile concrete ale noului Guvern, care va contribui la dezvoltarea standardelor de viață ale cetățenilor.

„Am venit pentru a afla unde s-a ajuns cu discuțiile și negocierile privind crearea unui nou Guvern. Trei luni au expirat de la alegerile parlamentare. În cazul în care în luna iunie acest lucru nu se va produce, există riscul ca președintele să dizolve Parlamentul și să anunțe alegeri anticipate”, a declarat Hahn.

În acest sens, Comisarului European a menționat că a avut o întâlnire cu liderii celor trei partide( PSRM, PD, ACUM), prim-ministrul și președintele RM, menționând că UE nu impune și nu promovează nimic în ceea ce privește formarea Guvernului.

„Suntem interesați să fie un Guvern stabil si o majoritate solidă în Parlament, astfel încât politicienii să poată conjuuca eforturile și conlucra pentru a îmbunătăți standardele de viață ale cetățenilor

Cunoașteți că UE are o atitudine specifică privitor la Partidul ȘOR, dar din câte am înțeles, acest partid a fost exclus din negocieri și discuții. În ceea ce privește cele trei partide, toate trebuie să fie parte la aceste discuții, la această coaliție. Defapt, eu am chemat liderii acestor partide să-și conjuge eforturile pentru beneficiile cetățenilor acestor țări.

Fiecare Guvern trebuie să fie angajat față de democrație, statul de drept, drepturile omului, o economie de piață și angajamentele cheie pe care le are RM privind acordurile cu UE. Acestea sunt criteriile de bază atunci când vom evalua oricare Guvern”, a mai spus Hahn.

Întrebat cum vede o coaliție PD-PSRM, Johannes Hahn a menționat că UE va analiza nu ceea ce e scris pe hârtie, ci faptele și acțiunile unei majorități guvernamentale.

„Pentru noi contează prgramul Guvernului. Vom analiza activitățile și acțiunile Guvernului care va duce țara mai apropae de democrație și statul de drept. Cunoșatem că foarte multă lume pleacă din țară. Ceea ce contează pentru noi, e ca acești oameni să aibă oportunități și să revină în țară.

Menționăm că liderii PD și Partidului Socialiștilor din Republica Moldova s-au întâlnit și au discutat situația politică actuală din țară cu comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate Johannes Hahn și cu alți reprezentanți ai delegației Uniunii Europene la Chișinău.

Tot astăzi, și conducerea blocului ACUM s-a întâlnit cu Hahn.


Pub