Pavel Filip s-a întâlnit cu Bradley Freden și Dmitri Kozak. Despre ce au discutat oficialii

Relațiile moldo-americane și posibilitățile de consolidare în continuare a dialogului bilateral au fost discutate astăzi de prim-ministrul Pavel Filip și Bradley Freden, directorul oficiului pentru Afaceri Est - Europene al Departamentului de Stat al SUA.

Foto: gov.md

Oficialii au remarcat bunele rezultate ale misiunii americane a oamenilor de afaceri, desfăşurată la Chişinău, în perioada 10 – 12 aprilie curent, accentuând interesul pentru pentru o valorificare mai intensă a potenţialului economic şi investiţional, notează un comunicat emis de Guvern.

Premierul a apreciat și sprijinul SUA în cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean în formatul „5+2” în vederea identificării unei soluţii politice pentru problema transnistreană.

Bradley Freden a menționat că SUA va susține în continuare Republica Moldova în implementarea reformelor democratice şi structurale, valorificarea parcursului european şi consolidarea capacităţilor instituţionale.

De asemenea, Filip a avut o întrevedere cu vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Kozak, unde mai puțin s-a discutat despre situația politică actuală.

Potrivit unui comunicat emis de Guvern, discuția celor doi s-a bazat pe relațiile comercial-economice dintre cele două state.

„Premierul Pavel Filip s-a referit la necesitatea soluționării problemei autorizațiilor pentru transportatorii auto din Republica Moldova, precum și a tranzitului de mărfuri moldovenești prin Federația Rusă spre Kazahstan.

Șeful Executivului de la Chișinău a apreciat decizia autorităților ruse privind reglementarea intrării și șederii cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul Federației Ruse, exprimând interesul pentru continuarea dialogului privind sporirea protecției sociale a acestora. De asemenea, a fost salutată lansarea consultărilor în domeniul asigurării cu pensii a cetățenilor moldoveni care muncesc în Federația Rusă”, se arată în comunicatul Guvernului.


Pub