Avocatul Poporului, despre cazul soldatului bătut: Alegațiile cu privire la maltratare cu cruzime s-au adeverit. A fost dispus arestul agresorului

După ce pe rețelele de socializare au apărut fotografii și informații precum că un soldat din cadrul Brigăzii nr. 2 Ștefan cel Mare ar fi fost bătut, Avocatul Poporului a venit cu o reacție, menționând că alegațiile cu privire la maltratare cu cruzime s-au adeverit.

Foto: FB

„Avocatul Poporului a dispus verificarea alegațiilor respective. Așadar, la ora 14.40 angajații Direcției prevenirea torturii au întreprins o vizită de documentare în unitatea militară. Scopul vizitei a fost verificarea primară a acțiunilor/inacțiunilor autorităților publice, persoanelor cu funcții de răspundere de toate nivelurile prin prisma atribuțiilor funcționale, legislației naționale și a standardelor internaționale în domeniul drepturilor omului în contextul asigurării dreptului la integritate fizică și psihică și la asistență medicală necesară față de victimă. Vizita a început la ora 14.50 și s-a finalizat la ora 16.00.

Alegațiile cu privire la maltratare cu cruzime s-au adeverit. În seara de 01 iunie 2019, militarul pe contract, subofițerul C., a.n.1998 a agresat fizic, aplicând mai multe lovituri în regiunea spatelui, a membrelor inferioare în cantina și uscătoria unității cu obiecte contondente dure (din cuvintele victimelor: un fier de la pat/ taburet) asupra a trei militari în termen din diferite motive. Leziunile au fost identificate abia la 3 iunie 2019, la ora. 08.20, atunci când militarii-victime au raportat Comandantului de subunitate.

La momentul vizitei, a fost inițiată o anchetă de serviciu în comun cu Inspectoratul militar al Ministerului Apărării al R. Moldova. La fel, procuratura Chișinău a fost informată despre faptele depistate. C. a recunoscut fapta. Iar, prin ordinul Șefului de brigadă, Dl Sîlnic Gh, a fost dispus arestul agresorului. Urmare a vizitei, victimele au fost redirecționate la Spitalul clinic militar din Chișinău în vederea examinării medicale. La Spital, militarii în termen au confirmat alegațiile de maltratare, invocând lipsa mecanismelor de protecție în situațiile respective. Prin demersul procurorului competent, acestea urmează a fi examinate de medicul-legist”, se arată într-un comunicat de presă.

Avocatul Poporului își exprimă îngrijorarea cu privire la relele tratamente în unitățile militare și îndeamnă actorii abilități să reacționeze eficient și prompt, în special în scopul protecției victimelor și altor militari în termen. La fel, Avocatul Poporului a dispus intensificarea vizitelor preventive în unitățile militare.


Pub