Cadourile pentru nou-născuți, oferite din bani publici de Guvern, ar fi de proastă calitate
Social 3 iunie 2019, 21:19 | 2140

Hainutele din cutiile pentru nou-nascuti, oferite drept cadou din partea Guvernului in cadrul campaniei „O noua viata”, sunt de calitate proasta, afirma mai multe mame. Asta desi pentru acestea au fost alocati bani grei din bugetul de stat. Castigatoarea licitatiei, o firma specializata in tehnologii informationale, ar fi obtinut opt milioane de lei pentru cele peste 14 mii de seturi distribuite in maternitati. Constatarile au fost facute de portalul anticoruptie.md. Care este replica Ministerului Sanatatii, aflati in cele ce urmeaza.

Campania „O nouă viață” a Fundației lui Vladimir Plahotniuc, în cadrul căreia părinții primeau în dar o cutie cu cele necesare bebelușilor în primele luni de viață, a fost preluată de Guvern. O decizie în acest sens a fost luată la sfârșitul lunii octombrie trecut. În decembrie, în maternități au început să fie distribuite seturi de la revista ”Odoraș” și în aceeași lună, Ministerul Sănătății a lansat o altă licitație, de peste 20 de milioane de lei, precizează sursa citată. Câștigătoare a fost desemnată compania Rapid Link, care din ianuarie și până în luna mai trebuia să distribuie peste 14 mii de cutii pentru nou-născuți. A fost ales anume acest agent economic, deși contravine regulamentului Guvernului Filip. Compania prestează servicii în domeniul tehnologiilor informaţionale, iar documentul prevede că ”agentul trebuie să fie producător autohton, a cărui activitate să țină de producerea mărfurilor, inclusiv pentru copii”. Firma Rapid Link a semnat contracte cu șapte oameni de afaceri de aici și unul din Turcia. Pe o rețea de socializare, câteva mame au scris despre calitatea proastă a seturilor primite. Reporterii de la anticorupţie.md au făcut un experiment.

Compania câştigătoare nu s-a conformat cerințelor Ministerului Sănătăţii. Un specialist a constatat că, de fapt, stofa nu este din bumbac de calitate superioară şi nu are grosimea medie, cum s-a cerut.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății a declarat că articolele sunt din bumbac natural. „Nu se cumpără nimic pentru bebeluși dacă stofa conține măcar un procent de sintetică", a precizat Cristina Stratulat. Una dintre fondatoarele firmei, care a fabricat hainele, Ecaterina Papanaga, a recunoscut însă că pentru seturile respective foloseşte altfel de stofă.

La rândul său, directorul întreprinderii Rapid Link, Victor Baciu, a informat că "toate produsele livrate, fără excepții, au fost însoțite de certificate de conformitate”. . Un set pentru nou-născuți costă aproximativ 1.500 de lei, însă autoarea investigaţiei a făcut calculele ei.

Autoarea investigației a constat că prețul aproximativ al unui set este de 850 de lei. Astfel, firma a câștigat aproximativ 585 de lei de la fiecare set, iar de la peste 14 mii de seturi, câștigul ar fi de opt milioane de lei. Directorul întreprinderii, Victor Baciu, a refuzat să spună cât a avut de câştigat, în urma proiectului. Administratorul a menționând doar că „au lucrat zeci de oameni, care au primit salarii de sute de mii de lei”. Președintele Asociației pentru guvernare eficientă și responsabilă, Olesea Stamate, consideră că achiziția respectivă s-a desfășurat cu încălcarea legislației și s-au cheltuit bani, care nu vor schimba spre bine viața mamelor cu nou-născuți. Potrivit anticorupţie.md, Rapid Link a câştigat mai multe contracte de milioane cu instituțiile publice. Unul dintre acestea, cu valoarea de 11,8 milioane de lei, a fost semnat cu Comisia Electorală Centrală, care a achiziționat camere video pentru secțiile de votare, la alegerile parlamentare din februarie. Anticorupție.md mai scrie că în 2014, angajații Rapid Link ar fi donat pentru PD cel puțin 27 de mii de lei, iar în 2016, donațiile au depășit o sută de mii de lei. Directorul întreprinderii a refuzat să spună dacă el și angajații săi au făcut donații pentru PD. „Întrebarea face parte dintr-o zonă exclusiv personală”, a răspuns administratorul. Potrivit anticorupţie.md, la finele anului trecut, firma care a fabricat hainele pentru campania „O nouă viață” a câştigat un credit în valoare de 50 de mii de lei, din partea Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, al cărei preşedinte este Vladimir Plahotniuc. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie