(GRAFIC) Prețul petrolului a scăzut puternic în ultimele zile; Cât ar fi trebuit să coste carburanții în Moldova

by D M
Distribuiti mai departe...

Prețul petrolului a scăzut semnificativ în ultimele 7 zile. Cu toate acestea, prețul carburanților pe piața din Republica Moldova rămâne neschimbat.

Acum trei săptămâni prețul carburanților în Republica Moldova a crescut semnificativ, în mediu cu un leu pentru litrul de benzină și cu 70 – 80 de bani pentru litrul de motorină.

Atunci petroliștii își motivau decizia prin faptul că pe piețele internaționale a crescut prețul la petrol. Prețul barilului de petrol Brent la data ultimii scumpiri era de 72 de dolari americani.

 

Astăzi un baril de petrol Brent, la bursa de la Londra, costă 61 de dolari, cu 11 dolari mai puțin sau aproximativ 15%. Această scădere masivă a prețului la petrol nu s-a resimțit însă și pe piața carburanților din Moldova, unde prețurile au rămas neschimbate.

Este de menționat că la precedenta ajustare a prețurilor carburanților, la 13 martie 2019, barilul de petrol costa 68 de dolari americani. Astfel, la cotațiile de 68 de dolari, un litru de benzină costa la Chișinău aproximativ 19,35 lei, iar un litru de motorină 16,75 lei.

Astăzi, când petrolul este 61 de dolari, cu 7 dolari mai ieftin sau 10%, benzina costă la Chișinău 20,2 lei, iar motorina 17,45 lei.

Chiar și cu o depreciere cu aproape 6% a leului față de dolar, în condițiile în care nicio taxă nu a fost introdusă din martie până astăzi, la un simplu calcul, motorina și benzina ar fi trebuit să coste mai puțin decât la 13 martie și mult mai puțin decât astăzi.

cotidianul.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.