Tensiuni în Zona de Securitate: Tiraspolul a instalat abuziv un nou post de grăniceri, lângă satul Pohrebea

Crina Dumitriu
01/06/2019
Europa Libera

Conducerea nerecunoscută de la Tirspol a instalat în mod abuziv un nou post de grăniceri, în regiunea satului Pohrebea, și refuză să-l retragă, în pofida cerințelor făcute repetat de delegația Republicii Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control. Amplasarea de structuri militare în Zona de Securitate este interzisă prin Acordul moldo-rus, semnat la 21 iulie 1992.

Membri ai delegației Republicii Moldova în cadrul CUC afirmă că în ultimul timp Tiraspolul a admis mai multe încălcări, creând tensiuni în Zona de Securitate. Până acum Tiraspolul a instalat ilegal  de-a lungul liniei administrative 22 de posturi așa-numite de grăniceri. 

Reprezentanții regiunii separatiste blochează punerea pe ordinea de zi în cadrul ședințelor CUC a chestiunilor ce țin de examinarea mai multor încălcări comise în  Zona de Securitate de către formațiunile militare de grăniceri transnistrene. La fel,  se opune discutării acestor probleme și delegație Federației Ruse în cadrul Comisiei Unificate de Control.  ”Sunt  irelevante aspectele, invocate de partea transnistreană, precum că nu ar fi fost efectuate schimbări de infrastructură și majorări de efectiv. Or, structurile de grăniceri au sarcini specifice, conexe controlului de frontieră”, menționeaza sursele citate. 

”Delegația Republicii Moldova califică remanierile recente din cadrul pretinselor structuri de forță din stânga Nistrului și anume de transferare a unor competențe suplimentare la posturi către trupele militare de grăniceri, se înscriu în eforturile administrației regiunii transnistrene de creare a unei „frontiere” în Zona de Securitate. Aceste intenții sunt inacceptabile și contravin acordurilor de bază și protocoalelor semnate în cadrul misiunii de pacificare”, se arată întrun comunicat de presă al  Biroul politici de reintegrare al Cancelaria de Stat, făcut public după ședința Comisiie Unificate de Control din 30 mai.

Un alt caz  de încălcare a regimului Zonei de Securitate a fost semnalat  în apropierea orașului Bender. În cadrul forumului „Tiras-2019”, organizat în perioada 16-18 mai curent, pe teritoriul taberei „Dnestrovskie zori”, din localitatea  Mereneşti, zonă cu regim sporit de securitate, s-a constatat  prezența tehnicii militare și a reprezentanților diverselor formațiuni militare. 

Luni, 3 iunie, la Chișinău, urmează să vină vicepremierul rus Dmitri Kozak, autorul, în trecut, a unui controversat plan de federalizare a Republicii Moldova, respins de fostul președinte Vladimir Voroonin. De asemenea, la Chișinău sunt așteptați  comisarul european pentru extindere Johannes Hahn și oficialul de la Departamentul de Stat american Bradely Freden. Se așteaptă că emisarii europeni și americani vor discuta la Chișinău, între altele, și problema reglementări conflictului din stânga Nistrului. 

Crina Dumitriu
01/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii