/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Ce spun comentatorii politici după vizita oficialilor străini: „Kozak le-a oferit permisiunea socialiștilor pentru o alianță cu ACUM”

missing
03 iunie 2019, ora 18:40

După vizitele de astăzi ale celor trei oficiali străini în R. Moldova, comentatoriii politici de la Chișinău au opiniii împărțite vizavi de rezolvarea crizei politice în care ne-am pomenit. Deși se așteaptă mai mult la alegeri anticipate, nu exclud nici formarea unei coaliții spontane între socialiști și Blocul ACUM.

Comentatorul politic, Anatol Țăranu, crede că vicepremierul rus a avut astăzi o singură misiune la Chișinău: „să ofere permisiunea socialiștilor să facă o coaliție cu Blocul ACUM” și ulterior să schimbe sistemul electoral după recomandările Comisiei de la Veneția.

Țăranu se așteaptă ca la următoarele negocieri anunțate de PSRM cu reprezentanții ACUM, socialiștii să mai cedeze, chiar și postul de președinte al Parlamentului cerut anterior pentru Zinaida Greceanîi: „Dacă l-am înțeles eu corect pe Kozak, le-a dat de înțeles socialiștilor să fie mult mai flexibili la discuții. Cât vor fi gata să cedeze este greu de spus”.

Pe de altă parte, comentatorul politic atenționează că sunt îngrijorătoare și declarațiiile comisarului european privind finanțările externe, deoarece bugetul public s-ar pomeni într-o criză fără susținere din occident. „Este pericol real. Dacă vor fi alegeri anticipate, nu se vor respecta condițiile impuse de UE și FMI. Poate finanțările nu vor fi sistate total, dar vor intra într-o vacanță, care va afecta grav bugetul național”, adaugă Țăranu.

„Vom vedea în următoarele zile. Dacă se va crea o coaliție între PSRM și ACUM, înseamnă că scenariul a fost scris la Kremlin. E clar că UE și Rusia au interese divergente în R. Moldova”, a punctat Anatol Țăranu.

Și comentatorul politic, Nicolae Pascaru, fost candidat al Partidului Socialiștilor la alegerile parlamentare, suține că autoritățile de la Chișinău s-au pomenit într-o situație dificilă, odată ce au sosit astăzi la Chișinău tocmai trei reprezentanți ai politicii din exterior: „S-au mai întâmplat cazuri să vină la noi mai mulți oficiali concomitent, dar ceea ce am văzut astăzi confirmă că nu e ușor deloc să legi o coaliție la Chișinău și că politicienii au ajuns în impas. Aceste neînțelegeri crează probleme și pe plan extern”.

Pascaru este de părere că se va ajunge în final la alegeri anticipate, așa cum a sugerat astăzi vicepremierul rus, Dmitrii Kozak: „Când a declarat că ar trebui respectate recomandările Comisiei de la Veneția, cred că a a vut în vedere faptul că ultimul scrutin electoral nu a fost transparent. Democrații au furat multe voturi de la socialiști după ce s-a schimbat sistemul electoral”.

Comentatorul nu exclude faptul că cei trei oficiali străini s-ar putea întâlni să discute subiecte geopolitice. „Să nu fim așa sceptici să credem că ei nu se întâlnesc sau nu discută, chiar în secret față de presă, despre geopolitică. La nimeni nu îi este convenabil să fie probleme în R. Moldova. Să nu avem mâine o surpriză și blocul ACUM să ajungă la un compromis cu socialiștii. Aceștia le-au propus condiții bune până acum, dar ei au mers la principiu. Poate vor ceda. Este un bun exercițiu de logică politică”, a adăugat Pascaru.

Referitor la declarația Comisarului European pentru Politică de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, precum că R. Moldova ar pierde susținerea financiară din occident, Pascaru a declarat că „Europa joacă o politică dublă și folosește finanțările ca pe o sperietoare. Nu cred că vor închide finanțările”, a cocluzionat acesta.

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram