image
Sursa foto: jc.md

„Succesele” Republicii Moldova au cutremurat Geneva

Silvia Radu: „În ultimii doi ani, ratele mortalității sunt în scădere continuă”

BNS: „În 2018, au decedat 546 de copii, cu 10 mai mulți decât în 2017”

La cea de-a 72 Adunare Mondială a Sănătății, ministra în exercițiu a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, a declarat că datorită măsurilor complexe luate de Guvern, moldovenii trăiesc mai mult cu doi ani, s-a redus nivelul de sărăcie, s-au majorat veniturile cetățenilor și întregul spectru de beneficii sociale. Raportul privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 demonstrează că creşterea pensiilor de asigurări sociale a avut loc foarte neuniform. Astfel, pentru unele categorii de angajați din domeniul culturii aceasta s-a majorat în 2018 cu 34,6 lei, iar pentru procurori cu peste 2.400 de lei.

În perioada 20-28 mai, la Geneva, Elveția, a avut loc cea de-a 72 Adunare Mondială a Sănătății, la care a participat ministra în exercițiu Silvia Radu. Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a ținut un discurs în engleză, pe care l-a citit în întregime de pe foaie, despre acoperirea universală cu servicii medicale și prioritățile Guvernului R. Moldova.

„Guvernul nostru a făcut „eforturi considerabile pentru a îmbunătăți calitatea apei și a sanitației, siguranța rutieră, nutriția, majorând veniturile cetățenilor și întregul spectru de beneficii sociale, reducând nivelul de sărăcie, eliminând inegalitățile sociale și de gen și luptând împotriva tuturor formelor de discriminare. Toate acestea au fost posibile datorită majorării resurselor publice, mobilizării și investițiilor mai bune”, a citit Silvia Radu.

Cifrele nu mint, Radu versus Biroul Național de Statistică

Silvia Radu: „În ultimii doi ani ratele mortalității sunt în scădere continuă”.

În 2017, conform statisticilor, au decedat 330 de copii cu vârsta de până la 1 an; în total (0-18 ani), s-au înregistrat 536 de decese. Valentina Istrati, de la Direcția recensăminte a Biroului Național de Statistică, a declarat pentru ziarul nostru că în 2018 au decedat 546 de copii (0-18 ani), cu 10 mai mulți decât în 2017. Dintre aceștia, 326 de copii au vârsta de până la 1 an. De asemenea, a crescut și numărul persoanelor decedate, numărul acestora în 2018 fiind de 37.200 de persoane, cu 432 de persoane mai mult comparativ cu anul trecut.

Sistemul medical din Republica Moldova duce o lipsă acută de cadre. Conform Centrului de Management în Sănătate, în 2017, activau 10.287 de medici, cea mai scăzută rată din ultimii 20 de ani. Serviciul de Urgență se confruntă cu lipsa specialiștilor în domeniu, numai în municipiul Chișinău, în 2018, era nevoie de 10 felceri și 40 de medici.

Conform datelor preliminare ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale, structura mortalităţii pe clase a cauzelor de deces aproape nu s-a schimbat: cele mai multe decese (58,1%) au drept cauză bolile aparatului circulator, urmate de tumori maligne (16,5%), bolile aparatului digestiv (9,1%), accidentele, intoxicaţiile şi traumele (6,1%), bolile aparatului respirator (4,2%) şi alte cauze (6,0%).

Ministra Sănătății: „S-au făcut eforturi considerabile pentru a îmbunătăți siguranța rutieră”

Conform datelor din sistemul informaţional automatizat „Registrul de stat accidente rutiere”, a fost înregistrată o ascendenţă a numărului accidentelor rutiere soldate cu persoane decedate şi traumatizate. În municipiul Chişinău, se atestă o creştere semnificativă la compartimentul persoanelor decedate în sectorul Botanica (+33,33%) comparativ cu perioada analogică a anului 2017, cât priveşte persoanele traumatizate, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în sectorul Râşcani. În 2018, în accidente au fost implicați 414 minori, comparativ cu 371 în 2017, dintre care 20 de minori au decedat, 266 s-au ales cu traumatisme uşoare, 98 au fost traumatizaţi grav.

84% din apa din fântâni nu corespund normelor sanitare după componenţa chimică, nici după indicii bacteriologici

Silvia Radu: „În ultimii doi ani, s-au făcut eforturi considerabile pentru a îmbunătăți calitatea apei”.

În octombrie 2017, specialiștii S.A. „Apă-Canal Chișinău” au testat în laborator 850 de probe de apă, iar rezultatele au demonstrat că cea mai gravă situaţie se atestă în localităţile rurale, unde principala sursă de apă sunt fântânile. Potrivit specialiștilor, circa 61% din apeductele legate de sursele subterane de apă şi aproximativ 84% din apa din fântâni nu corespund normelor sanitare după componenţa chimică și nici după indicii bacteriologici. Apa conţine o cantitate sporită de fluor, sulfaţi, sulfură de hidrogen şi alte elemente chimice. Cel mai mult sursele subterane de apă sunt afectate de fermele zootehnice, gunoişti, depozitele de îngrăşăminte şi deşeuri, precum şi de lipsa sistemelor de epurare. În acest sens, cea mai dificilă situaţie s-a creat în raioanele Făleşti, Teleneşti, Criuleni şi Ungheni.

„Speranța de viață” a Silviei Radu e compromisă

Silvia Radu: „În ultimii doi ani, speranța la viață a crescut cu aproape doi ani”.

Ala Nemerenco, doctor în medicină, conf. univ., Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”, consultant al Organizaţiei Mondiale a Sănătății, expert internațional în sisteme de sănătate, a comentat pe pagina sa de socializare laudele Silviei Radu.

„Adică, simplu fiind spus – acesta e numărul mediu de ani pe care îi are de trăit un nou-născut, dacă ar trăi tot restul vieţii în condiţiile intensității mortalităţii pe vârste din perioada de referinţă a tabelei de mortalitate. Speranţa de viaţă a fiecărei persoane se schimbă pe măsură ce persoana îmbătrâneşte sau se schimbă tendinţele mortalităţii. Deci este o variabilă, un rezultat aplicativ al teoriei probabilității, și nu un rezultat concret măsurabil, înregistrat în ultimii doi ani de către o guvernare.”

Silvia Radu: „Guvernul nostru a făcut eforturi considerabile majorând veniturile cetățenilor și întregul spectru de beneficii sociale”

Raportul privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2018 demonstrează că creşterea pensiilor de asigurări sociale a avut loc foarte neuniform. Pentru unele categorii de angajați din domeniul culturii aceasta s-a majorat în 2018 cu 34,6 lei, pentru aleşii locali – cu 6,4%, pentru membrii Guvernului cu 9,1%, pentru deputaţi cu 10,3%, apoi pentru judecători cu 11,3%, iar pentru procurori cu circa 69%, sau cu peste 2400 de lei.

În martie, Guvernul a aprobat majorarea burselor pentru studenți. Astfel, studenții vor beneficia în 2019 de burse mărite cu 15, 25, 45 sau 60 de lei, în funcție de categoria acesteia.

În perioada 1 ianuarie 2017 – 26 decembrie 2018, conform declarațiilor de avere, Silvia Radu a obținut un venit de peste 151.000 de lei din salariu de la Primăria Chișinău și de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Jurnal de Chișinău

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: