Mold-street: Cea mai mare barieră la exportul mărfurilor moldovenești în Rusia

Pe 3-4 iunie, la invitația președintelui Igor Dodon, la Chișinău, în vizită de lucru este așteptat reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul Dmitri Kozak, scrie mold-street.com.

Foto: mold-street.com

Din momentul numirii sale în calitate de reprezentant special al Kremlinului pentru relațiile comerciale cu Moldova, în iulie 2018, Dmitri Kozak nu a vizitat încă niciodată Chișinăul, dar l-a primit de multe ori pe Igor Dodon la Moscova.

Oficial, acesta vine să discute întregul spectru al raporturilor bilaterale dintre Chișinău și Moscova. Scopurile concrete ale vizitei, care în mod normal este coordonată și cu Guvernul, nu sunt clare, iar în contextul crizei politice prin care trece Republica Moldova vizita are mai mult conotații politice și geopolitice decât economice.

Președintele Dodon susține însă că Dmitrii Kozak nu intenționează să discute despre formarea coaliției de guvernare. "El vine ca un reprezentant special al președintelui rus pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu țara noastră, pentru a discuta despre planurile de extindere a cooperării bilaterale", a declarat şeful statului, pentru agenţia Tass.

În contextul promisiunilor repetate făcute de liderul moldovean vis-a-vis de oportunitățile economice și comerciale oferite de Rusia, și în legătură cu acutizarea relațiilor dintre Moscova și Kiev, este cazul de evaluat despre oportunitățile oferite de Rusia, menţionate cu treabă şi fără de Dodon.

De ce scad exporturile spre Rusia Ultima data, în ajunul alegerilor parlamentare, Dodon și Kozak au discutat la Moscova despre mecanismele de soluționare a problemelor ce apar la tranzitul prin Ucraina a mărfurilor moldovenești exportate în Rusia. Problemele însă așa și nu au fost depășite, în pofida faptului că socialiștii favorizați de Kremlin au avut un rezultat bun la scrutin - asta vedem din cifrele oficiale privind comerțul moldo-rus.

Evoluţia exporturilor de mărfuri moldoveneşti în Rusia şi România, anii 2007-2018, milioane de dolari

Mold-street.com în baza datelor statistice / Sursa:Mold-street.com

Astfel în primele trei luni ale anului 2019, exporturile de mărfuri moldovenești pe piața rusă au scăzut cu 3,4%. În același timp în Turcia s-au majorat de 2,3 ori, în România și Polonia - cu aproape 18% etc. În consecință acum Rusia este abia al cincelea partener la exporturile din Moldova cu o cotă de doar 8% din total, în urma României, Germaniei, Turciei și Italiei.

Scăderea exporturilor a avut loc în condițiile în care la finele anului trecut Guvernul Federației Ruse a introdus cota zero la taxele vamale pentru exportul către Rusia a legumelor, fructelor (mere, cireșe, prune, nectarine etc.), conservelor de fructe și legume, dar și a produselor vitivinicole, pe o perioadă de șase luni (1 ianuarie-30 iunie 2019).

În aceste condiții putea fi anticipată o creștere a exporturilor spre Federația Rusă, măcar una simbolică.

"Noi monitorizăm în permanență situația și de la începutul anului și până în prezent nu am observat o majorare semnificativă a exporturilor de fructe sau legume", ne-a declarat Iurie Fală, de la Asociația Moldova-Fruct. Totodată el explică situația și prin faptul că Rusia deja produce o mare cantitate de fructe, în special mere, și în consecință cota importului se diminuează.

Continuarea articolului o puteți citi pe mold-street.com.


Pub