Studiu: cum internetul „naște” narciști

PE SCURT

Internetul și social media încurajează tinerii să se concentreze obsesiv asupra lor și a imaginii lor publice, ceea ce poate duce la răspândirea fenomenului narcisismului, susțin experții în psihologie.

Potrivit unui studiu realizat în SUA și publicat în  Journal of Personality s-a constatat că fenomenul narcisismului este în creștere în ultimii 30 de ani.

PE LUNG

Tendințele narcisiste includ idei grandioase despre sine și despre realizările sale, precum și tendința de a-și afișa viața personală.

Prin urmare, narcisiștii caută admirația excesivă din partea altor oameni și a societății în ansamblu. Mai mult, ei se fixează pe succesul și controlul extern. Astfel de comportament narcisist tinde să ascundă sentimente de stima de sine scăzută și teama de inadecvare personală, scrie The American Journal of Psychiatry.

Pe de altă parte, așteptările înalte și nerealiste setate de social media îi poate determina pe tineri să nu mai aibă încredere în ei, să nu se mai accepte și să urmărească perfecțiunea, ceea ce poate duce la tulburări de personalitate, depresie și anxietate.

„Internetul a creat o cultură vizuală cu un accent deosebit pe modul în care arăți și pe o obsesie a celebrității”, este de părere Matthew Todd, autor și fost editor la publicația britanică Attitude.

Primul pas spre conștientizare este comunicarea, iar în acest sens, părinții pot juca un rol semnificativ. Specialiștii îi sfătuiesc să discute cu copiii lor și să se implice (pe cât posibil) în lumea lor online, să le ceară adolescenților să le arate cum folosesc social media, să navigheze împreună cu ei etc.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.