11:22:43 28.03.2024
Stiri

OPINIE // „Dacă Maiei Sandu și lui Năstase li se permite să inducă ideea că o guvernare cu PSRM ar fi una plauzibilă și pozitivă pentru R. Moldova, de ce acest lucru i-ar fi interzis lui Plahotniuc?”

Politică 01.06.2019 14:05 Vizualizări1978 Autor: Ziarul National
OPINIE // „Dacă Maiei Sandu și lui Năstase li se permite să inducă ideea că o guvernare cu PSRM ar fi una plauzibilă și pozitivă pentru R. Moldova, de ce acest lucru i-ar fi interzis lui Plahotniuc?”


Faptul că Partidul Democrat (PD) a invitat la discuții Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) era „ceva de așteptat”, dar nu este exclus că acest pas este îndreptat spre a atrage atenția electoratului în cazul desfășurării alegerilor anticipate, crede analistul politic Petru Bogatu.

Potrivit lui, în condițiile în care blocul „ACUM”, pe parcursul a două luni, a curtat PSRM, purtând discuții și invitându-i, într-un fel sau altul, să găsească o formulă de guvernare, a fost de așteptat un răspuns pe măsură din partea PD.

„Dacă Maiei Sandu și lui Andrei Năstase li se permite să inducă ideea că o guvernare cu PSRM ar fi una plauzibilă și pozitivă pentru R. Moldova, de ce acest lucru i-ar fi interzis lui Plahotniuc? Nu știm deocamdată dacă este fezabilă această soluție despre care vorbește PD, dacă va fi acceptată de socialiști care până cum au avut o altă viziune, și anume că nu negociază sub nicio formă preluarea puterii sau formarea majorității parlamentare cu PD. Mai mult ca atât, au creat impresia că, de fapt, au indicații de la Moscova... Rămâne de văzut dacă acest lucru este posibil”, a menționat Bogatu.

Analistul politic nu a exclus că o eventuală coaliție între PD și PSRM ar putea scoate lumea în stradă și asta în contextul declarațiilor vicepremierului Iurie Leancă și liderului PUN, Anatol Șalaru.

„Leancă a îndemnat PD să ignore acest gest. Chiar dacă vom accepta că socialiștii vor cădea de acord cu propunerea democraților, situația pentru PD, din acest punct de vedere, este complicată, în ceea ce privește reacția electoratului sau a societății. Totodată, și PUN și Anatol Șalaru deja au declarat că în cazul unei coaliții cu PSRM, adevărat că s-a referit la „ACUM”, va îndemna lumea la proteste. Dar nu cred că el se va bucura în cazul unei coaliții PD-PSRM. S-a putea ca reacția să fie aceeași. Sunt mai multe semne de întrebare”, a precizat Bogatu.

Potrivit lui, invitația lansată azi de PD ar putea, de fapt, să reprezinte și un subiect electoral.

„Cred că este pentru electorat mai mult. Prin asta se explică alegătorilor că PD rămâne fidel poziției mai vechi, că încearcă să evite alegerile anticipate. Dar, pe de altă parte, dacă anterior PD nu lansa invitații directe socialiștilor, atunci acum acest lucru a devenit posibil datorită blocului „ACUM”. Așa că toată lumea trebuie să spună mulțumesc blocului „ACUM”. Iar dacă sunt făcute pentru electorat, atunci acest lucru mai sugerează un gând că PD ia în calcul varianta alegerilor anticipate”, a spus Petru Bogatu.

Amintim că PD a lansat o invitație către PSRM pentru a avea o primă discuţie pentru formarea unei majorități parlamentare. Democrații au spus că sunt dispuși să accepte un spicher înaintat de PSRM. Ulterior, PSRM a anunțat au luat act de propunerea PD și urmează să o prezinte spre analiză și decizie Consiliului Republican al Partidului.

Sursa: deschide.md


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md