Ultima oră! PDM cheamă PSRM la discuții în privința unei coaliții parlamentare

După peste opt săptămâni de pauză de la ultimul briefing organizat de Partidul Democrat din Moldova (PDM), astăzi, 31 mai, liderii fracțiunii apar în fața presei. Astfel, PDM a venit cu o invitație către PSRM pentru a iniția discuții în privința unei coaliții parlamentare.

Foto: UNIMEDIA

Întreg mesajul PDM anunțat de la tribuna democraților:

„În cadrul ședinței, au fost analizate acțiunile de până acum ale partidelor parlamentare și s-a ajuns la concluzia că există un blocaj total pentru formarea unei majorități parlamentare politice. Cauza acestui blocaj este, pe de o parte, diferența reală de viziuni dintre partide, pe de altă parte, dorința unor politicieni de a ocupa cu orice preț funcții sau de a prelua controlul asupra unor instituții, cum este cazul celor două partide din fostul bloc electoral ACUM.

Am așteptat până aproape de termenul limită în care se poate forma noul guvern, pentru ca partidele parlamentare să dea dovadă de maturitate și să realizeze că ceea ce așteaptă cetățenii este stabilitate, nu conflicte politice, așteaptă soluții la problemele lor, nu lupte pentru preluarea de instituții, așteaptă de la politicieni să le facă viața mai bună, nu mai grea, prin ducerea țării în criză și instabilitate. În toată această perioada de după alegeri, echipa Partidului Democrat a lucrat pentru pregătirea unui program de guvernare bazat pe nevoile sociale ale cetățenilor, program pe care suntem gata să-l implementăm împreună cu deputații, care doresc să muncească cu adevărat pentru țară.

Partidul Democrat din Moldova consideră că, în acest moment, dialogul dintre partidele politice parlamentare se duce tot mai departe de cerințele reale ale cetățenilor, care așteaptă de la politicieni să facă acțiuni concrete în direcția modernizării drumurilor, creșterii salariilor și pensiilor, acțiuni menite să le îmbunătățească viața, nu să ducă țara în criză socială și instabilitate. Noi am făcut pași importanți în cei trei ani de guvernare pe aceste direcții, am început să construim drumuri noi, am majorat salariile și pensiile, am acordat facilități fără precedent tinerelor familii, locuințe subvenționate de stat, bani mai mulți la nașterea copiilor și alte facilități care să le facă viața mai bună și mai ușoară. Asta vrem să facem și în continuare, fapte, nu vorbe.

Acesta este și motivul pentru care PDM, încă din primele zile după alegeri, a propus partidelor parlamentare o abordare orientată spre rezolvarea problemelor sociale ale cetățenilor, acesta să fie principalul obiectiv pus la baza formării viitoarei majorități parlamentare, nu lupta pentru funcții. PDM nu a condiționat dialogul de nici o funcție, dimpotrivă, a arătat maximă flexibilitate în ofertele făcute Blocului ACUM, care a refuzat însă în repetate rânduri dialogul. Am așteptat 3 luni ca Blocul ACUM să se trezească la realitate și să înțeleagă că au fost trimiși de cetățeni în Parlament să muncească pentru ei, nu să schimbe un șef de instituție cu altul de-al lor, nu să-și facă selfie în fotoliile de parlamentari ca niște turiști. Din păcate, au dovedit că, deocamdată, sunt doar niște turiști în politică, au dovedit că trăiesc într-o lume paralelă cu realitatea moldovenilor, au rămas acolo unde au început politica - pe Facebook, nu sunt pregătiți în mod real să-și asume responsabilități în conducerea statului, au nevoie de timp să se maturizeze.

Republica Moldova nu poate însă să fie ținută blocată de obsesia unor politicieni pentru funcții, de mofturile lor, suntem obligați să mergem înainte și să găsim cele mai bune soluții pentru cetățeni și viitorul țării.

În aceste condiții, Biroul Permanent al PDM a luat act de situația politică și de blocajul la care s-a ajuns și a decis să mandateze conducerea partidului să întreprindă măsurile necesare pentru ca Republica Moldova să nu intre într-o criză pe termen lung și să nu se ajungă la alegeri anticipate. O primă acțiune în acest sens este că vom transmite astăzi o invitație către PSRM, pentru a avea o primă discuție, ca să vedem dacă putem găsi o formulă de colaborare parlamentară, care să aibă la bază așteptările și prioritățile cetățenilor. Dacă vom găsi consensul necesar pe această direcție, se poate trece rapid la formalizarea politică a acestei soluții, atâta timp cât ambele părți dau dovadă de flexibilitate și de dorința de a găsi compromisul, care să satisfacă nevoile prioritare ale cetățenilor. În cadrul discuțiilor, vor fi abordate și propunerile anunțate deja public de Partidul Socialiștilor privind formarea unei majorități parlamentare și a Guvernului, unele dintre ele sunt realizabile, inclusiv votarea unui speaker din fracțiunea PSRM. În același timp, urmează să fie discutate și propunerile de guvernare ale Partidului Democrat.

Considerăm că, viitoarea majoritate parlamentară și viitorul Guvern trebuie făcute aici, în țară, prin dialogul dintre partidele parlamentare, trebuie încetată practica păguboasă prin care politicienii așteaptă ca cineva din afara țării să vină să le spună cum să guverneze sau care sunt nevoile moldovenilor. Știm mai bine ca oricine din afară care sunt nevoile prioritare ale moldovenilor, am dovedit în cei trei ani de guvernare că putem face pași concreți în rezolvarea lor, de aceea și viitorul program de guvernare pe care îl propunem este bazat pe aceste nevoi ale oamenilor. Apreciem foarte mult suportul tuturor partenerilor externi, care are menirea să ajute Republica Moldova, pe toți cetățenii, nu un partid sau altul, credem că rolul lor va fi, în continuare, unul foarte important în sprijinirea țării, dar după ce singuri vom fi capabili să formăm o majoritate parlamentară stabilă și un nou Guvern profesionist.

Republica Moldova are astăzi, mai mult ca oricând, nevoie de stabilitate și continuare a programelor bune începute, are nevoie de o guvernarea pentru Moldova. De aceea, Partidul Democrat va face tot ce este necesar pentru evitarea alegerilor anticipate și pentru evitarea unei crize sociale și economice”.

UNIMEDIA amintește că șeful statului, Igor Dodon, pe ultima sută de metri, a venit cu un ultimatum - Formarea unui Guvern care va susține președintele sau alegeri parlamenare anticipate. Cel puțin aceasta a declarat Igor Dodon pentru presa rusă.

De menționat că la data de 9 iunie curent este termenul limită în care Igor Dodon va dizolva Parlamentului ales la data de 24 februarie, dacă nu se va crea o majoritate legislativă.


Pub