‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDupă ce a muncit peste hotare, s-a întors acasă și a deschis una dintre...

După ce a muncit peste hotare, s-a întors acasă și a deschis una dintre cele mai mari stâne din sud-estul Moldovei

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În Moldova, Europa începe de la o… stână. Un căuşenean a reusit să-și deschidă o afacere cu oi din bani europeni. Dar, nu e un oier ca toţi ceilalţi ci unul cu carte. A studiat în România, unde a opţinut diploma de licenţă , apoi a lucrat câţiva ani în Irak, iar când s-a întors, a întocmit un proiect prin care a atras investiții străine, scrie Studio-l.

Este vorba despre Sergiu Stefanco din Ucrainca. Acum, tânărul își dezvoltă afacerea, crescând oi pentru Emiratele Arabe Unite. Pentru ca tatăl său a crescut toată viaţa oiţe, băiatul nu s-a putut obişnui cu gândul că va scăpa de ele, nici când a mers în România la studii pentru a devein militar. Ca mulţi moldoveni a mers la muncă peste hotare, dar depărtările de casă nu l-au cucerit, peste câţiva ani a revenit.

FOTO: captură-ecran

„Părinții fiind profesori, au educat un copil ce-și iubește țara, deci am revenit în Moldova. A fost greu la începutul afacerii, nu aveam suficiente cunoștințe, dar nici acum nu este mult mai ușor, trebuie permanent să îngrijim de oi. Iubesc aceste animale, toate sunt speciale”, a spus Sergiu.

Aici, n-a stat cu mâinile în sân. A profitat de cunoștințele sale şi a scris un proiect prin care a atras „în ocol” investiții, tocmai din Europa .Așa și-a pus pe roate afacerea, iar de la 10 oi a ajuns să crească peste 300. Acum, bărbatul lucrează la înmulţirea şi omologarea oilor de diferite rase, care sunt la mare căutare printre străini.

FOTO: captură-ecran

Mieii din această primăvară au ajuns de exemplu în Emiratele Arabe Unite. Acum, stâna familiei Stefanco e una dintre cele mai mari din sudul-estul Moldovei. Spre deosebire de majoritatea fermelor de ovine, aici mulsul este mecanizat. Ziua de muncă începe la 5 dimineaţa şi se termină aproape de miezul nopţii. În afară de cei trei ciobani angajați permanent, la fermă lucrează întreaga familie.

„Nu m-am așteptat să avem în acest an așa de mulți cumpărători. Astfel, dorim să mărim turma. Lâna, din păcate, nu prea este procurată sau doar cu un preț foarte mic. Sper să fim susținuți din partea administrației locale și să fie curățite pășunile de buruiene ce strică calitatea blănii”.

FOTO: captură-ecran

A participat la un concurs cu un plan de afacere convingător şi a obţinut un grant pentru a importa din Bulgaria răcitor de lapte, pasteriorizator, masa cu prese pentru scurgerea brânzei şi forme. Zinaida și Sergiu Stefanco se numără printre cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta afacerea.

‹ adv ›
  • Etichete
  • oi

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›