Blocul ACUM ar putea sesiza Curtea Constituțională, după ce Guvernul a mai alocat 1,5 mln de euro pentru construcția Arenei Chișinău

După ce ieri, 29 mai, Guvernul a anunțat că suma alocată pentru construcția Arenei Chișinău se va majora cu încă 1,5 de milioane de euro, deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco, a anunțat că se „analizează oportunitatea redactării unei sesizări de neconstituționalitate a hotărârii”.

Foto: gov.md
Sergiu Litvinenco / Sursa:fb

Amintim că ieri cabinetul de miniștri a aprobat, la inițiativa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), o hotărâre prin care cheltuielile se majorarează cu încă 1,5 de milioane de euro.

„În faza desfășurării lucrărilor de proiectare și construcție, după o analiză minuțioasă efectuată de către partenerii de implementare, s-a constatat că pentru exploatarea corespunzătoare a Arenei este nevoie de o rețea cu debitul total de minim 400 m3/zi. Pe când rețeaua existentă de apeduct centralizat și canalizare parțial locală preconizată inițial de a fi utilizată nu corespunde rigorilor tehnice pentru deservirea unui astfel de obiect, fiind o rețea uzuală destinată proprietarilor de case particulare, cu un consum maxim de 250 m3/zi”, a declarat Monica Babuc, ministra Educației, Culturii și Cercetării.

În acest sens, „luând în considerare complexitatea arenei polivalente, cât și multiplele funcții ale acesteia”, MECC vine cu propunerea de a construi o nouă rețea de apă și canalizare, care ar permite „exploatarea fiabilă a arenei”, iar costurile vor fi suportate de către partenerul privat și rambursați într-o perioadă de 11 ani.

UNIMEDIA amintește că Chișinău Arena este construită printr-un parteneriat public-privat, cu o capacitate de până la 5.000 de locuri și spații generoase pentru activități sportive, culturale, zonă de antrenamente, piscină olimpică, club de tenis, precum și expoziții, conferințe și întruniri.

Amintim că doar o singură companie a prezentat interes și a depus dosarul de participare la concursul de selectare a partenerului public-privat privind construcția Arenei Chișinău. Compania și-a anunțat intenția de a investi 40 de milioane de euro în proiectul care a fost inițiat de către Partidul Democrat.

La data de 20 august Guvernul a aprobat proiectul contractului de parteneriat public-privat cu privire la proiectarea şi construcţia arenei polivalente Arena Chișinău.

Potrivit expertului Dumitru Alaiba, aceste prevederi au fost adoptate "pe neprins de veste, fără nici o consultare".

Și Centrul pentru Politici și Reforme și-a manifesat îngrijorarea față de gradul de transparență proiectului Arena Chișinău, în special în selectarea investitorului.

"Considerăm că acest proiect PPP trebuie oprit și reinițiat doar după îndeplinirea acțiunii 13 din asistența macro-financiară a UE de 100 milioane euro, care ține inclusiv de modificarea legislației privind parteneriatele public-private", scria watch.cpr.md.

La propunerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, va fi creată Societatea cu Răspundere Limitată „Arena Națională”, cu cotă integrală de stat. Terenul de aproape 70 de hectare, amplasat în comuna Stăuceni, Chișinău, care aparținea anterior Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău, va fi transmis în calitate de aport în capitalul social al societății nou create.

Ministerul Finanțelor urmează să aloce 102 milioane de lei din Bugetul statului pentru anul 2018 și alte 100 milioane de lei pentru anul 2019, pentru capitalul societății SRL "Arena Națională".

Constructorii dau asigurări că finalizarea primului complex polivalent din țară vor fi gata până la dată de 14 octombrie 2019.


Pub