România: Peste 65.000 de persoane au semnat o petiţie online prin care cer Parlamentului vot prin corespondenţă

Peste 65.000 de persoane au semnat o petiţie online prin care solicită Parlamentului să adopte de urgenţă o lege cadru prin care să reglementeze votul prin corespondenţă şi/sau electronic, scrie digi24.ro.

Foto: Remus Suciu

Potrivit unui comunicat de presă transmis de comunitatea Declic, prin petiţie se cere vot prin corespondenţă şi/sau electronic, pentru toate tipurile de scrutin, atât pentru românii din străinătate, cât şi pentru cei care locuiesc în ţară.

„Vă cerem introducerea de urgenţă a votului prin corespondenţă şi/sau a votului electronic pentru toate tipurile de alegeri, pentru românii cu domiciliul în ţară sau în străinătate. Vrem să ne fie respectat un drept fundamental şi universal - dreptul de a vota. Noi, miile de cetăţeni care nu am putut vota, vă cerem să nu ne mai umiliţi şi la următoarele alegeri. Contrar declaraţiilor publice transmise de MAE în 26.05.2019, nimic NU a funcţionat normal în străinătate. Cu ocazia acestor alegeri europarlamentare, ne-aţi demonstrat din nou, şi mai apăsat, un singur lucru. Că nu aţi învăţat nimic din experienţa înjositoare prin care diaspora a trecut în 2014”, se arată în petiţie.

„În prezent, nu avem cadru legal pentru votul prin corespondenţă nici pentru prezidenţialele din 2019, nici pentru parlamentarele din 2020. Mai este foarte puţin timp şi, dacă Parlamentul nu ia rapid măsuri, vor fi aceleaşi cozi umilitoare şi la aceste alegeri”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic, citată în comunicat.

Până joi la prânz, petiţia online a fost semnată de peste 65.500 de persoane.


Pub