Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Deschiderea lucrărilor Forumului Internațional Chișinău, ediția I

   2635

Primăria municipiului Chișinău informează că astăzi în capitală și-a început lucrările Forumul Investițional Chișinău, ediția I. Proiectul aparține Administrației publice locale și are drept scop atragerea fluxurilor investiționale pe domenii cu potențial de dezvoltare în municipiul Chișinău, prin intermediul investitorilor străini.

Reuniunea este prevăzută pentru zilele de 30 - 31 mai a.c., și se desfășoară la „Radisson Blu Leogrand Convention Center".

Forumul a fost deschis de către Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, care a reiterat despre importanța acestuia, în condițiile când municipalitatea are colaborări cu partenerii de investiții străini și multe proiecte utile pe rol cu: Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, UNICEF etc., iar aceste relații impun de a avea continuitate. „Am certitudinea că putem face un pas mai departe, inclusiv împreună cu mediul de afaceri autohton și cu investitorii din afara țării", a menționat edilul-șef al capitalei.

Ruslan Codreanu și-a exprimat convingerea că prin Forumul Investițional Chișinău, municipalitatea va putea atrage mai multe investiții private și tot atâtea parteneriate publice-private. „Anume investițiile și colaborarea cu mediul de afaceri sunt cele mai propice instrumente pentru a moderniza și de a crește economia municipiului. O parte din misiunea acestui Forum este să ne asigurăm că Dumneavoastră, investitorii, oamenii de afaceri, veți oferi mai multe instrumente și, respectiv, resurse pentru obține modele de afaceri de succes, și astfel de a dezvolta municipiul, iar o dată cu el, toată țara", a subliniat Primarul general interimar.

Reuniunea întrunește câteva sute de  participanți din Ucraina, Suedia, România, Lituania, Marea Britanie, China, Coreea, Armenia și Danemarca, delegații oficiale ale orașelor înfrățite cu Chișinăul, comunități locale, semnatari ai acordurilor de cooperare / memorandumuri, investitori străini și locali, mediul academic, sectorul asociativ etc.

În cadrul deschiderii oficiale a evenimentului, au susținut alocuțiuni: Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, E.S. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță,  Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Străini din Moldova, Alexander Koss și Președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, Tatiana Badan.  

În I-a zi a evenimentului are loc sesiunea plenară, unde participă reprezentanți ai elitelor, atât locale cât și din afara țării, nume de rezonanță din domeniul businessului etc.

Agenda Forumului este structurată pe 7 paneluri de discuții care abordează tematici privind intensificarea fluxurilor de capital, sporirea interesului investitorilor străini asupra economiei orașului, cu potențial de dezvoltare, precum și de identificare/promovare a proiectelor inovative.

Un loc important în cadrul reuniunii este acordat rolului pe care trebuie sa-l ocupe tinerii în economia municipiului Chișinău.

Programul mai conține 7 sesiuni B2B, inclusiv prezentarea proiectelor investiționale.

În cea de-a II-a zi a Forumului, participanții vor efectua vizite de documentare în cadrul întreprinderilor municipale, entități economice cu potențial de dezvoltare: Î.M. Regia de exploatare a drumurilor și podurilor „Exdrupo", Î.M. „Regia Autosalubritate", Î.M. „Primtrans", Î.M. „Parcul Dendrariu", Î.M. „Regia transport electric Chișinău", Î.M. „Parcul urban de autobuze" și Î.M. „Lumteh".