Citiți mâine în „Jurnal de Chișinău”
Social 30 mai 2019, 20:48 | 1053

Cele mai importante articole din ediția de mâine a săptămânalului „Jurnal de Chișinău”.

Preoteasa bisericii „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” din or. Cornesti este acuzata de localnici ca face ping-pong cu lăcașul, pe care îl trece ba in subordinea Mitropoliei Basarabiei, ba in cea a Mitropoliei Moldovei. Oamenii spun ca preoteasa vaduva ar fi vandut biserica aflata sub obladuirea Mitropoliei Basarabiei reprezentantilor Mitropoliei Moldovei pentru suma de 30 mii de euro. Femeia a negat acuzatiile: „Biserica nu e un sac cu cartofi, sa-l vinzi la piata”, spune ea. In acelasi timp confirma ca la momentul actual „exista persoane de rang inalt” care perfecteaza actele ca biserica sa fie inregistrata in subordinea Mitropoliei Moldovei.

Tot in ziarul de maine cititi articolul Perla lui Dodon de la Capriana. Igor Dodon a inaltat la 2 decembrie 2018 in fata complexului monahal Capriana „o caricatura hidoasa”, pe care o numește „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Monstruozitatea acestei lucrari este cu atat mai mare cu cat este dedicata celui mai glorios domn al Tarii Moldovei. Desi autoritatile locale si Igor Dodon au ignorat legislatia privind monumentele de for public, la sase luni de la inaugurare, kitschul continua sa scandalizeze sau sa amuze copios vizitatorii.

La cea de-a 72-a Adunare Mondiala a Sanatatii, de la Geneva, ministrul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale, Silvia Radu, a declarat ca datorita masurilor complexe luate de Guvern, moldovenii traiesc mai mult cu doi ani, s-a redus nivelul de saracie, s-au majorat veniturile cetatenilor si intregul spectru de beneficii sociale. Potrivit Agentiei Nationale pentru Sanatate Publica, structura mortalitatii pe clase a cauzelor de deces a crescut. Raportul privind executarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018 demonstreaza ca cresterea pensiilor de asigurari sociale a avut loc foarte neuniform. Astfel, pentru unele categorii de angajati din domeniul culturii aceasta s-a majorat in 2018 cu 34,6 lei, iar pentru procurori - cu peste 2.400 de lei. 

Opinia ta contează. Comentează!