Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a reacționat la ancheta CIJM „Cadoul” Guvernului pentru nou-născuți: hăinuțe de calitate dubioasă, la prețuri exagerate”

Anticoruptie.md
30/05/2019
Captura

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a reacționat joi, 30 mai, la ancheta Centrului de Investigații Jurnalistice „Cadoul” Guvernului pentru nou-născuți: hăinuțe de calitate dubioasă, la prețuri exagerate”, publicată pe portalul Anticoruptie.md, miercuri, 29 mai. Ancheta arată că hăinuțele din cutia pentru nou-născuți nu corespund atât la calitate, cât și la preț, cerințelor stipulate în caietul de sarcini pe care se angajase să le respecte compania selectată câștigătoare a licitației din 3 decembrie, 2018. Pentru distribuirea a circa 14 mii de cutii pentru nou-născuți, Compania Rapid-Link a primit din bugetul public suma de 20 milioane de lei. Centrul de Investigații Jurnalistice va veni cu un mesaj la reacția Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în zilele următoare.        ​

Redăm mai jos mesajul integral al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, preluat de pe site-ul instituției:

”În contextul investigației jurnalistice realizată pe conținutul cutiei cu bunuri pentru noi-născuți din cadrul Programului Guvernamental „O nouă viață” , Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale consideră acuzațiile „că produsele din cutie sunt de o calitate dubioasă”, nefondate, neargumentate și speculative.

În acest sens, precizăm că, toate produsele din cutie dețin certificatele de calitate, care demonstrează componența stofei, 100% bumbac. (Atașat certificate de calitate). Mai mult ca atît, fiecare produs înainte de a fi achiziționat este analizat minuțios de specialiști în domeniul neonatologiei și pediatriei, care confirmă utilizarea acestora pentru copii noi-născuți. 

De asemenea, menționăm că, Ministerul, săptămânal realizează vizite inopinate la maternitățile din țară  și verifică componența cutiilor și calitatea produselor.

Fiecare mamă, atunci cînd primește cutia cu bunuri pentru noi-născuți completează un formular, prin care își exprimă părerea despre conținutul și calitatea produselor și ce ar dori să mai conțină cutia.  Toate opiniile sunt pozitive, iar propunerile au fost luat în considerare pentru noua cerere. Astfel, de la lansarea Programului, componența cutiei a fost schimbată, adăugându-se produse suplimentare, conform solicitărilor primite de la mămici. 

Ministerul este indignat de faptul că atacurile la Programul „O nouă viață” sunt lansate exact în perioada procesului de achiziții publice, fiind expuse opiniile „unor specialiști” care nu-și divulgă identitatea. 

Programul „O nouă viață” reprezintă  o măsură proactivă de susținere a familiilor cu copii din partea Guvernului.  Ministerul acționează în strictă conformitate cu prevederile cadrului normativ, având o abordare complexă și responsabilă față de sănătatea și securitatea copiilor” . 

 

Anticoruptie.md
30/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii