image
Sursa foto: mediafax.ro

Alertă de securitate în Serbia în urma unei operaţiuni a Poliţiei din Kosovo

Forţele de securitate din Serbia sunt în alertă după ce Poliţia din Kosovo a declanşat o operaţiune de combatere a contrabandei în nordul teritoriului, într-o regiune în care etnicii sârbi sunt majoritari, potrivit Reuters.

Operaţiunea Poliţiei kosovare a avut loc pe fondul unei creşteri a tensiunilor din patru localităţi din nordul entităţii, care se află în cea mai mare parte în afara controlului autorităţilor de la Priştina.

Poliţiştii kosovari au arestat zeci de persoane, printre care şi etnici sârbi, pentru acuzaţii de contrabandă cu diverse bunuri. Potrivit unui comunicat, persoanele reţinute au opus „rezistenţă armată”, iar un poliţist a fost rănit în cadrul acestei operaţiuni.

Autorităţile de la Belgrad consideră că această decizie a autorităţilor de la Priştina este o încercare de a prelua controlul total asupra regiunilor kosovare de la graniţa cu Serbia. Premierul Serbiei, Ana Brnabic, a solicitat din acest motiv forţelor de securitate să fie în alertă maximă.

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucici, a recunoscut că Belgradul a pierdut controlul asupra Kosovo, însă a avertizat că Serbia va lua măsuri în cazul în care etnicii sârbi din regiune vor fi atacaţi.

Contrabanda în regiune este foarte răspândită, iar Reuters notează că fenomenul a luat amploare după noiembrie 2018, când Priştina a introdus o taxă de 100% pentru produsele importate din Serbia, scrie mediafax.ro.

Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Serbia în 2008. În timp ce Statele Unite şi majoritatea statelor Uniunii Europene i-au recunoscut independenţa, Serbia, Rusia şi China continuă să se opună declaraţiei Kosovo din 2008.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: