image
Sursa foto: promolex.md

Cazul membrilor Promo-Lex, reținuți de un ofițer rus pentru că au fotografiat un panou publicitar, a ajuns la CEDO

Cazul celor doi membri Promo-Lex, reținuți de către așa-numitele forțe pacificatoare de pe Nistru, pentru simplu fapt că au fotografiat un panou publicitar, a ajuns în atenția Curții Europene pentru Drepturile Omului.

La data de 19 iulie 2005, doi membri ai Asociației Promo-LEX, deplasându-se de la Coșnița spre Chișinău, au fost reținuți la un „post de menținere a păcii”, pe motiv că ar fi fotografiat un panou publicitar din apropierea postului cu inscripția „Drum bun – Raionul Dubăsari”. Un ofițer rus care îndeplinea funcția de șef al grupului de militari a cerut ca filmul din aparatul de fotografiat să fie distrus.

Membrii Promo-LEX au rugat ofițerul rus să întocmească actele procesuale în legătură cu această solicitare, însă acesta a devenit agresiv, bruscând și amenințând persoanele reținute și solicitând la telefon prezența superiorilor săi din Dubăsari.

În acest context, mașina persoanelor reținute a fost blocată, iar în lanț au mai fost blocate alte 40 de mașini, care nu puteau să treacă postul.

Locuitorii satelor din apropiere nu puteau ajunge acasă, iar după ceva timp de așteptare au început să protesteze.

Pentru a ține sub control mulțimea, soldatul rus a scos arma și împușcat de mai multe ori în sus, epuizând două rafale de foc.

Intervenția profesionistă a unui polițist din cadrul poliției rutiere din raionul Dubăsari a reușit să evite un incident grav care se putea solda cu victime.

Incidentul a fost soluționat abia după miezul nopții.

În fața Curții, reclamanții au invocat violarea drepturilor sale, încălcarea dreptului la siguranță și privarea ilegală la libertate.

Promo-LEX cere Federației Ruse să recunoască comportamentul soldaților ruși în acest caz.

CEDO a cerut examinarea în fond a acestui dosar și reglementarea pe cale amiabilă a cazului.

Președintele Secției a decis să acorde părților termen până la 18 septembrie 2019, pentru a decide dacă părțile reglementează sau nu cauza în mod amiabil.

Subliniem că acesta nu este unicul caz când pacificatorii ruși au deschis abuziv focul împotriva civililor. Apelurile din perioada 2005-2012 ale Asociației Promo-LEX privind rostul, amplasarea și reglementarea clară a prezenței acestor trupe înarmate în interiorul teritoriul controlat de autoritățile constituționale au fost ignorate. Astfel, la 1 ianuarie 2012, un soldat de la același post de pacificatori a împușcat mortal un tânăr de numai 18 ani din localitatea Pârâta.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: