Roman Chircă: Produsele cu nicotină cu risc redus ar trebui să beneficieze de o impozitare mai mică

Acum câţiva ani, Moldova și-a luat angajamentul de a aplica Directiva UE 2011-64 privind structura și rata accizelor. Documentul stipulează că până în 2025 accizele la țigări ar trebui să fie de cel puțin 90 de euro pentru 1000 de bucăți. Prin urmare, în fiecare an, accizele se măresc treptat și, respectiv, și încasările la buget. În ultimul an însă, a fost înregistrată o descreștere ușoară a veniturilor la buget, iar acest lucru se datorează faptului că țigările devin din ce în ce mai scumpe, scade numărul de fumători, iar o parte dintre ei trec la produse alternative pe bază de nicotină.

Foto: produse de nicotenă

În ajunul Zilei Mondiale fără Tutun, care este marcată anual în data de 31 mai, directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă, a oferit un interviu pentru Agenția InfoMarket cu privire la politicile de reglementare de stat.

Expertul susține că majorând accizele la țigări statul desigur că își asigură încasări la buget, însă acest instrument fiscal nu poate reduce substanțial și numărul de fumători. “Este imposibil să reduci consumul de tutun la zero printr-o creștere infinită a accizelor, deoarece există o mare probabilitate de apariţie a pieţei tenebre, a cazurilor de contrabandă (prin regiunea transnistreană), a produselor fabricate în condiții casnice. Abordarea de stat ar trebui să fie mai complexă”, a declarat Roman Chircă.

Directorul Institutului Economiei de Piaţă susține că fumătorii trebuie să aibă acces la produse alternative fumatului și că statul ar trebui să aplice impozite mai mici pentru acestea: “Dacă există metode pentru a ușura viața oamenilor, acest lucru ar trebui susținut. Aceste produse alternative care conțin nicotină ar trebui să beneficieze de o impozitare mai mică, spre deosebire de țigările tradiționale. Astfel vor fi create condiții în care oamenii vor renunța la fumat sau cei care nu sunt în stare vor trece la alternative.

În multe țări, acest lucru a fost înțeles: în Marea Britanie, medicii prescriu fumătorilor produse alternative ca un pas spre renunţarea la consumul de nicotină. Și vorbind în cifre, mărimea accizelor la 1000 de țigări, de exemplu, la vecinii noștri bulgari și români este de 90,5 euro, respectiv 104,8 euro; în timp ce accizele pentru dispozitivele de încălzire a tutunului sunt semnificativ mai mici - 36,4 și, respectiv, 25,4 euro. Dar cea mai mare diferență este în Regatul Unit, unde accizele constituie 354,3 euro și, respectiv, 44,4 euro.

Cu alte cuvinte, dacă există o posibilitate de a trece la alte produse cu nicotină care au un risc redus pentru sănătate, ar trebui să existe și stimulente fiscale. Statul trebuie să demonstreze că îi ajută pe oameni să reducă impactul negativ al produselor de tutun, oferind soluții funcționale. Dacă statul știe cum să poţi scăpa complet de fumat, ar fi grozav, dar realitatea este că nu toți fumătorii reușesc”, a spus Roman Chircă.

Citiți interviul integral pe InfoMarket.


Pub