/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Puful, dușmanul locatarilor. Curțile blocurilor, terenurile de joacă și mașinile au fost acoperite de puf de plop

missing
29 mai 2019, ora 20:50

Capitala abia de se vede din puf! Acesta a invadat strazile, curțile, iar locatarii stau cu geamurile închise de frica lui. Și pe mașini se depune puf. Autoritățile muncipale spun că nu văd cum pot să se opună unui proces firesc: cel de înflorire a copacilor de plop.

VALERIA VORONIN, REPORTER TV8: „În curțile blocurilor nu găsești o bucată de pământ care să nu fie acoperit cu puful de plopi, iar dacă mai bate vântul acesta se ridică în aer. Localnicii sunt nevoiți să stea cu ferestrele închise.”

Oamenii nu mai știu cum să facă față pufului pe care nu-l mai pot suporta. Luptă cu alergia, își spală mai des mașinile sau stau cu geamurile închise.

ALEXANDR POTEREANU, Locatar: „Și eu sufăr de alergie. Acest puf provoacă conjuctivită și tot felul de boli. Noi nu cerem ca plopii să fie tăiați definitiv, dar îi rog, cumva ca să nu se mai sădească acești copaci”.

VALENTINA TIMCENCO, Locatară: „Este de ajuns să te uiți de la fereastră, deja te înspăimântă, înțelegeți? Noi aici am trăit, eu personal 52 de ani trăiesc aici. Noi așa dezordine niciodată n-am avut”.

TATIANA POTEREANU, Locatară: „Ne-am adresat la Spații Verzi și la ecologie, iar ei dau vina unul pe celălalt. Ecologii zic că trebuie să rezolve cei de la Spații Verzi, iar Spații Verzi zic că trebuie să rezolve ecologii. Până la urmă, nimeni nu rezolvă nimic. Iată pe aici aleargă copii micuți, spre exemplu, s-a împiedicat și a căzut. Practic, acest puf nici nu se spală de pe haine. El dacă s-a lipit de haină, foarte greu se dezlipește”.

Spații Verzi nu văd realizabilă cerința oamenilor.

SERGHEI CARP, Șeful Asociației „Spații Verzi”: „Asta e părerea lor. Nu văd cum să oprim ca arborele să nu înflorească, cum să oprim o plantă care se dezvoltă și să-i oprim procesul ei natural”.

Pentru cei ce în continuare luptă cu alergia provocată de puf, alergologii vin cu recomandări.

OLGA GUSTIUC, Alergolog: „Să facă plimbări în a doua jumătate a zilei și aerisirea camerelor la fel. Evident, când ies afară, tot așa protecție, ochelari. Și când se întorc de afară să facă duș și să schimbe hainele”.

Anterior, Primăria municipiului Chisinău a declarat că nu va mai sădi plopi. În prezent, în capitală sunt circa zece mii de copaci de plopi.

REPORTER: VALERIA VORONIN
IMAGINE: OLEG COZLOV

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram