image
Sursa foto: libertatea.ro

Raport ONU: În Coreea de Nord, mita este necesară pentru supravieţuire

Nord-coreenii sunt nevoiţi să mituiască autorităţile pentru a supravieţui, arată un raport prezentat marţi de Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului. Documentul, consemnează că oficialii din întreaga Coree de Nord pretind bani de la populaţia săracă, sub ameninţarea cu închisoarea şi cu inculparea în special a celor care lucrează în economia neoficială.

Phenianul nu a comentat imediat raportul trimis Organizaţiei Naţiunilor Unite cu câteva ore înainte de publicare, transmite agerpres.ro.

Coreea de Nord susţine că situaţia umanitară grea este provocată de sancţiunile impuse de ONU după testele nucleare şi cu rachete începute în 2006.

„Sunt îngrijorat că atenţia permanentă acordată problemei nucleare continuă să abată atenţia de la situaţia groaznică a drepturilor omului pentru multe milioane de nord-coreeni", a declarat Michelle Bachelet, înalt comisar ONU pentru drepturile omului. "Dreptul la hrană, la sănătate, la adăpost, libera circulaţie şi libertatea sunt universale şi inalienabile, dar în Coreea de Nord acestea depind în primul rând de capacitatea individuală de a mitui oficialii statului", a afirmat ea.

Circa 40% din nord-coreeni, adică peste 10 milioane de oameni, suferă cronic de lipsa alimentelor şi se prevede reducerea în continuare a raţiilor deja foarte mici după cele mai proaste recolte din ultimii zece ani, a estimat luna aceasta un alt raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Pentru raport au fost folosite 214 de interviuri cu nord-coreeni fugiţi din ţară, în special din provinciile nord-estice Ryanggang şi Hamgyong de Nord, vecine cu China. Locuitorii din regiunile respective au fost primii excluşi din sistemul de distribuţie publică eşuat în 1994, după care a urmat o foamete soldată cu până la un milion de morţi, menţionează documentul. "Dacă nu faci altceva decât să urmezi instrucţiunile statului, mori de foame", este citată o femeie din Ryanggang, care acum trăieşte în Coreea de Sud.

Un alt nord-coreean care a scăpat din ţară a declarat UNHCR, care nu îi dezvăluie identitatea, că, "dacă ai bani poţi scăpa orice faci, inclusiv crime.

Mulţi nord-coreeni plătesc mită în bani sau ţigări pentru a fi scutiţi de prezenţa la locurile de muncă unde sunt trimişi de stat, fără salarii, reuşind astfel să obţină venituri pe pieţe rudimentare. Alţii mituiesc grănicerii pentru a trece în China, unde femeile sunt expuse la căsătorii forţate sau la prostituţie, mai arată raportul.

Bachelet a cerut autorităţilor din Coreea de Nord să nu îi mai urmărească penal pe cei care desfăşoară activităţi legitime pe piaţă şi să le permită acestora libera circulaţie în ţară şi în străinătate. Ea a adăugat că China nu trebuie să îi repatrieze forţat pe nord-coreeni.

Luna aceasta, Statele Unite au cerut Coreei de Nord „să închidă toate lagărele de detenţie politică" şi să elibereze toţi deţinuţii politici, al căror număr este estimat între 80.000 şi 120.000.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: