Sora lui Veaceslav Platon, arestată la Moscova pentru spălare de bani

Judecătoria Tverskoy din Moscova a emis un mandat de arestare pe numele Elenei Platon, sora omului de afaceri Veaceslav Platon, scrie Kommersant.

Foto: Igor ROTARI / UNIMEDIA

Ea este acuzată de tranzacții dubioase, fiind implicată într-o grupare criminală care se ocupa cu acte false.

Procurorii cred că Elena Platon ar putea fi implicată și în spălările de bani, de care este învinuit și fratele ei, Veaceslav Platon.

UNIMEDIA amintește că în februarie 2019, Ministerul rus de Interne a adus acuzații liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și omului de afaceri, Veaceslav Platon, de organizarea unei grupări criminale internaționale și retragerea ilegală a banilor din Federația Rusă. Plahotniuc și Platon au organizat un grup criminal internațional care a retras ilegal mai mult de 37 de miliarde de ruble din Rusia în 2013-2014 (cu rata actuală de aproximativ 560 milioane dolari).

Anchetatorii ruși au stabilit că cetățeni ai Rusiei și Republicii Moldova au creat un grup criminal internațional pentru a efectua tranzacții valutare ilegale la scară largă.

„Organizatorii activităților ilegale au fost Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, care au cetățenia Federației Ruse. În perioada 2013-2014, membrii grupării criminale, pe bază de falsuri și documente false, ar fi transferat bani în valută străină în conturile nerezidenților unei bănci din Moldova și alte organizații străine sub pretextul vânzării monedei. Banii primiți în ruble rusești au fost lichidați din conturile corespondente ale băncilor rusești cu privire la falsurile deciziilor instanțelor din Republica Moldova în favoarea persoanelor fizice și juridice străine (nerezidenți). În total, potrivit investigației, peste 37 de miliarde de ruble au fost retrase în afara Rusiei", se arată în comunicat emis de Ministerul rus de Interne.


Pub