Rodica Berdilo, magistrata care a invalidat mandatul de primar de Chișinău al lui Andrei Năstase, avansată în grad

Magistrata Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, Rodica Berdilo, care a invalidat mandatul de primar de Chișinău al lui Andrei Năstase în urma alegerilor locare ce s-au desfășurat în luna iunie anul trecut, a fost avansată la gradul cinci de calificare. Decizia a fost luată marți, 28 mai, de Consiliului Superior al Magistraturii.

Foto: captură video

Gradele de calificare conferite judecătorilor au un caracter onorific şi reflectă aprecierea rezultatelor activităţii, a calităţii actelor de justiţie adoptate, a nivelului de profesionalism şi de comportament a judecătorului. Conform legii, gradul cinci poate fi acordat după expirarea unui an de la numirea pentru prima dată în funcţie judecătorilor care au susţinut evaluarea performanţelor cu calificativul „foarte bine” şi „excelent” la ultima evaluare, nu au fost supuşi răspunderii disciplinare pe parcursul ultimului an de activitate și nu au fost suspendaţi din funcţie în baza art. 24 alin. (1) lit. a), c), scrie anticorupție.md.

Prin hotărârea Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor (CEP) din 17 mai, Rodica Berdilo a acumulat în total 83 de puncte și a fost evaluată cu calificativul „foarte bine”. În decizia membrilor CEP, între altele, se menționează că „motivarea hotărârilor (emise de Rodica Berdilo, n.r.) se efectuează la un nivel înalt, astfel, conținutul hotărârilor emise atestă expunerea consecventă şi coerentă a conţinutului faptologic, terminologia juridică fiind utilizată corect, fiind ușor urmărită expunerea logică a soluţiei şi încadrarea juridică a materialului”. „În partea ce ține de organizarea activității profesionale, judecătoarea Rodica Berdilo îşi exercită obligaţiile de serviciu demonstrând abilităţi profesionale la un nivel înalt, respectă etica profesională, asigură apărarea drepturilor și libertăților persoanelor, onoarei și demnității acestora, își desfășoară munca în conformitate cu cerinţele legii la înfăptuirea justiţiei şi asigură interpretarea şi aplicarea uniformă și coerentă a legislaţiei”, au mai constatat membrii Colegiului.

Conform deciziei din 17 mai, Berdilo respectă întocmai principiile și exigențele eticii profesionale și, potrivit informației Inspecției Judiciare, în privința ei, în perioada evaluată, au fost înregistrate șapte sesizări, care au fost respinse. „Pe parcursul activității sale, Rodica Berdilo nu a comis fapte compromițătoare și a respectat normele Codului de etică a judecătorului”, se mai arată în aprecierea dată de evaluatori.

UNIMEDIA amintește că alegerile noi ale primarului capitalei au fost declarate nevalabile de către Judecătoria Chișinău. Printre argumentele invocate au fost live-urile video postate pe Facebook de către Andrei Năstase, îndemnând cetățenii să iasă la vot. Acestea au fost calificate drept agitație electorală.

Ulterior, Comisia Electorală Centrală a luat act de deciziile judecătorești și a decis anularea alegerilor locale din capitală din turul I și turul II. Decizia a fost susținut cu cinci voturi pentru și trei împotrivă.


Pub