Scriitorul Petru Cărare s-a stins din viață

PE SCURT

Poetul, prozatorul, publicistul şi dramaturgul Petru Cărare s-a stins din viață astăzi, 27 mai, la vârsta de 84 de ani. Anunţul a fost făcut de scriitorul şi fostul deputat Vasile Şoimaru, pe o reţea de socializare.

„Fraţilor, l-am pierdut pe Petru Cărare. Azi, dimineaţă, a urcat la ceruri, lăsându-ne nouă ascuţitele sale „Săgeţi” şi casa părintească din Zaimul lui Alexie Mateevici pe care „culturnicii” de la Chişinău aşa şi n-au transformat-o în Casa Memorială „Petru Cărare”… Personal, n-am cunoscut un poet mai curajos printre basarabenii de după cel de-al Doilea Război Mondial. Dumnezeu să-L ierte şi să-L odihnească în pace!!!”, a scris Vasile Şoimaru.

PE LUNG

Petru Cărare s-a născut la 13 februarie 1935, în satul Zaim, astăzi raionul Căușeni din Republica Moldova. Își face studiile Facultatea de Jurnalistică a Şcolii Centrale Comsomoliste din Moscova şi Cursurile Superioare de Literatură ale Institutului „M. Gorki”.

Debutează editorial cu volumul de poezii umoristice „Soare cu dinţi” (1962), urmat de „Trandafir sălbatic”, în care condamnă viciile sociale.

În 1971, Cărare a fost numit director al Biroului de propagare a literaturii de pe lângă Uniunea Scriitorilor.

Tot atunci a tipărit volumul de versuri satirice „Săgeți”, care nu a trecut cenzura și a fost retras la scurt timp din librării.

Toate exemplarele au fost nimicite, cu excepția unui sac de cărți recuperat de un evreu de la Cimișlia.

Petru Cărare a fost decorat cu Titlul onorific „Maestru al literaturii” (1994), Medalia „Mihai Eminescu” (1996), Premiul Naţional pentru Literatură (2000), Premiul „Opera omnia” al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2008), Ordinul Republicii (2010), acordat de preşedintele Republicii Moldova Mihai Ghimpu.

Foto: publika.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.