Vor modificarea legii procuraturii
Politic 28 mai 2019, 19:41 | 936

Deputații Blocului ACUM Platforma DA și PAS au declanșat consultări publice privind reformarea Procuraturii Generale. Potrivit deputaților, această instituție a devenit un instrument de lupta politică și economică, prin care se încearcă debarasarea de concurenții celor care o controlează. La dezbaterile publice, care au avut loc astăzi în Parlament, au fost invitați reprezentanți ai Procuraturii Generale și ai Ministerului Justiției, dar ei nu au venit.

În opinia membrilor Blocului ACUM Platforma DA și PAS, legea procuraturii, adoptată în februarie 2016, a fost compromisă de actuala putere de la Chișinău.

În acest sens, Blocul ACUM propune reformarea instituției.

O altă modificare ține de extinderea comisiei de concurs pentru selectarea procurorului general, în care ar intra, în afară de membrii Consiliului Superior al Procurorilor, exponenți ai societății civile și experți internaționali. Autorii propun și extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor și suplimentarea acestuia cu mai mulți reprezentanți ai societății civile. Prezent la dezbateri, directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea, care a participat la elaborarea legii cu privire la Procuratură, adoptată în 2016, a salutat inițiativa Blocului ACUM.

La dezbaterile publice au fost invitați reprezentanți ai Procuraturii Generale și ai Ministerului Justiției, care însă nu au venit. ”Este o acțiune cu tentă politică evidentă”, a explicat conducerea Procuraturii într-un comunicat de presă.

Opinia ta contează. Comentează!